Organisationer undrer sig over høje jordpriser i udtagningsplaner

Både Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er uforstående over for de høje jordpriser, som staten regner efter, når landbrugsjord skal tages ud af drift.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

2 mia. kr. af statens midler skal bruges til at tage 15.000 hektar lavbundsjord ud af landbrugsdrift. Men en hektarpris på 133.000 kr. giver ikke mening for hverken Danmarks Naturfredningsforening eller Landbrug & Fødevarer.

Det skriver Information.

"Vi forstår ikke den høje pris. Vi har selv tidligere vurderet, at den totale pris burde ligge omkring 80.000 kroner At der lægges så meget oveni til projektomkostninger hos involverede myndigheder, forstår vi simpelthen ikke. Det er superærgerligt, fordi man med så høj en pris får meget mindre jordudtagning og klimaeffekt ud af de to milliarder," siger Morten Pedersen, afdelingschef hos Danmarks Naturfredningsforening, der har bedt Finansministeriet regne på priserne.

Landbrug & Fødevarer er uforstående over hektarpriserne, skriver Inrfomation.

Minister til Merrild: "Hvis landbruget selv har midler, er det mere end velkomment" 

Det er Regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet der nu har lagt sig fast på modellen, der skal skyde gang i den omfattende proces med udtagning af lavbundsjorde, der står for stor udledning af CO2.

Fra i år og til og med 2022 skal der som tidligere annonceret bruges 600 mio. kr. på indsatsen. Midlerne er en del af en samlet bevilling på 2 mia. kr., som på finansloven i 2019 blev afsat til at udtage lavbundsjorder i perioden 2020-2029.

Optakt til landbrugets klimaforhandlinger: Mængden af jordudtagning bliver kamppladsen 

Naturfredningsforening roser model for lavbundsjord og kræver flere midler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også