Bæredygtigt Landbrug kalder plan om jordudtagning "feel good-politik"

Ifølge foreningen Bæredygtigt Landbrug er der ikke nogen dokumentation for, at udtagning af lavbundjorde gavner klimaet.
Foto: PR/Bæredygtigt Landbrug
Foto: PR/Bæredygtigt Landbrug

Regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativets model for, hvordan udtagningen af lavbundsjorde skal eksekveres, får kritk af Bæredygtig Landbrug.

Ifølge Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, er det ikke evident, hvad der sker med klimagas-emission, når lavbundsjord tages ud af drift.

"Det er først og fremmest til gavn for politikernes feel-good-følelse," skiver Jørgen Evald Jensen.

Ifølge regeringen vil udtagningen af 15.000 hektar vil ifølge regeringen reducere udledningen af skadelige klimagasser med 0,27 millioner tons årligt. Også Klimarådet og professor Jørgen E. Olesen, sektionsleder og professor fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, har fremhævet jordudtagning som et af de mest effektive virkemidler til at sænke landbrugets samlede CO2-udledning.

Men Jørgen Evald Jensen mener ikke, at tiltaget har en dokumenteret effekt.

"Partierne vil nu bruge de første 600 mio. kr. af i alt 2 mia. kr., der blev afsat over ti år i årets finanslovsaftale – uden at kende effekten, der er meget usikker, og måske slet ikke eksisterende. Viden om effekten på udledning af lattergas og metan er simpel hen ikke undersøgt godt nok.Det har ministeriets embedsmænd også tidligere erkendt," skriver Jørgen Evald Jensen med henvisning til et internt notat i ministeriet.

"Udledningerne kan være overvurderet for hovedparten af de kulstofrige lavbundsjorde," fremgik det af udkastet til notatet.

Siden blev ministerorienteringen dog ændret, så der blandt andet står:"Den nye viden fra AU (Aarhus Universitet, red.) ikke ændrer ved, at udtag af kulstofrige lavbundsjorde er et brugbart klimavirkemiddel"

Jørgen Evald Jensen mener, at der skal mere viden til, inden man går videre med projektet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også