AgriWatch

Greenpeace kritiserer ny plan for udtagning af lavbundsjord - alt for dyrt

133.000 kr. pr. hektar lavbundsjord er alt for meget. Det mener Greenpeace, der udtaler, at ny model for jordudtagning kan ende som "forkvaklet landbrugsstøtte". 

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fredag morgen indviede regeringen omverdenen for den plan, der skal sikre, at kulstofrige lavbundsjorder bliver omdannet til naturarealer.

Af planen fremgår det, at regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet forventer at betale 133.000 kr. pr. hektar lavbundsjord, der skal udtages i perioden 2020-2029.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Og den pris er alt for høj. Det mener lobbyorganisationen Greenpeace.

"Planen er et godt skridt, men 15.000 hektar lavbundsjorde for 2 mia. skattekroner er alt for lidt. I sidste ende er det en forkvaklet landbrugsstøtte, som kan stå i vejen for et langt større udtag. Lavbundsjordene burde være billige, da de ofte giver dårligt udbytte, men fordi man indkasserer fuld landbrugsstøtte for dem, er de værdifulde for landmændene, der nu med et politisk flertal i ryggen kan sælge dem til overpris," siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace.

Fra i år og til og med 2022 skal der som tidligere annonceret bruges 600 mio. kr. på indsatsen. Midlerne er en del af en samlet bevilling på 2 mia. kr., som på finansloven i 2019 blev afsat til at udtage lavbundsjorder.

Ifølge Greenpeace får landmænd med det nye udspil en overpris for kulstofrige jorde med markante CO2-udslip. Organisationen hæfter sig ved, at der med det nye udspil ved blive udtaget 15 pct. af de 100.000 hektar lavbundsjorde, som både Landbrug og Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og også Greenpeace foreslår at udtage.

"Kompensationen bør som minimum differentieres i forhold til det faktiske udbytte, som dyrkning af lavbundsjordene giver. Lav kompensation, hvis udbyttet har været lavt og vice versa," mener Tarjei Haaland.

Mere fra AgriWatch

Ukrainsk minister forventer først ny kornaftale i 11. time

Det bliver først lige op til deadline, hvis en central aftale om transporten af millioner af ton Ukrainsk korn gennem Sortehavet skal forlænges, vurderer ukrainsk minister. ”Det kan blive meget svært at få noget til at fungere i praksis, hvis der ikke er en aftale,” vurderer dansk direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch