Statsansatte kræves idømt fængsel i kvægsag fra Mols

To ansatte i Naturstyrelsen bør ifølge anklagemyndigheden straffes for dyremishandling i sag om kvæg på Mols.
De seneste år har der været højt konfliktniveau i Mols Bjerge som følge af flere naturpleje-projekter med rewilding. | Foto: Kasper Heden Andersen
De seneste år har der været højt konfliktniveau i Mols Bjerge som følge af flere naturpleje-projekter med rewilding. | Foto: Kasper Heden Andersen
Af Ritzau

Anklagemyndigheden kræver to ansatte ved Naturstyrelsen idømt fængsel i sag om statsejet kvæg i Mols Bjerge, oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Specialanklager Katrine Klausen fortæller til Ritzau, at de tiltalte er henholdsvis en driftsansvarlig og en ledende medarbejder.

Sagen angår kvæg, der indgår i naturplejen i området, og som under et kontrolbesøg i foråret 2021 blev vurderet til at være vanrøgtet.

Østjyllands Politi oplyser, at 77 dyr har været udsat for uforsvarlig behandling. I flere tilfælde har det endda karakter af dyremishandling.

Naturstyrelsen oplyste onsdag, at den var tiltalt i sagen og fortalte i samme ombæring, at en ledende medarbejder var fritaget for tjeneste.

Men det er altså ikke bare styrelsen, der som myndighed bærer et ansvar, vurderer anklagemyndigheden. To medarbejdere skal også stilles til ansvar for brud på dyreværnsloven, lyder vurderingen.

Anklagemyndigheden vil dels kræve de to medarbejdere idømt fængsel, og derudover kræves de frakendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte dyr, lyder det i pressemeddelelsen.

Der var tilbage i 2021 flere beretninger om dødt kvæg i Mols Bjerge. Landbrugsavisen skrev dengang om en tilsynsrapport fra Kvægdyrlægerne Djursland. En rapport, som blev lækket til medierne.

Rapporten berettede om stude, som var sultet ihjel, drægtige køer, som fødte døde kalve, en dødeligt forgiftet ko samt andre dyr, der fremstod afmagrede.

I rapporten var det beskrevet, at dyrene var så desperate, at de forsøgte at leve af bark på træer. Barken var gnavet af i en højde op til to meter.

”Der er tale om en alvorlig og ganske omfattende sag, som har krævet en større indsats for politiet at efterforske, mens det også efterfølgende har været nødvendigt at forelægge sagen for flere øvrige myndigheder,” siger specialanklager Katrine Klausen fra Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi i politiets pressemeddelelse.

Mens de ansatte kræves straffet med fængsel og rettighedsfrakendelse, er kravet mod styrelsen en bøde.

Østjyllands Politi har ikke oplyst, hvor stort bødekravet er.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også