Landets næststørste grovvareselskab får 100 procent verificeret soja i 2025

Danish Agro kan efter nytår sikre kunder, at 20 pct. af sojaen, der bruges i foder, vil være verificeret i 2021. Andelen af verificeret soja øges frem mod 2025.
Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix

Når sydamerikansk soja skibes til Danmark i det nye år, kan kunderne hos Danish Agro være sikre på, at mindst 20 pct. af sojaen er verificeret.

Fra årsskiftet vil sojaskrå, der kommer fra Danish Agro, leve op til de krav, som både Fefac, Landbrug & Fødevarer og andre grovvareselskaber stiller.

I 2025 vil al soja være verificeret som ansvarligt, og efter nytår kan svineproducenter, der køber foder hos landets næststørste grovvareselskab, forvente, at 20 pct. af sojaen er verificeret ansvarligt.

Dermed lever Danish Agro også op til kravene, der er udstukket igennem produktstandarden Danish hos Seges Svineproduktion, og grovvareselskabet optræder derfor nu på den såkaldte positivliste i Danish-regi, der angiver selskaber med et godkendt setup for bæredygtige foderblandinger.

"Der er lavet mål for branchen, at man i 2025 vil nå 100 pct 3. parts verificeret ansvarlig soja i foderblandingerne, og der er bagvedliggende arbejde, men nu er det på plads. Vi er på listen hos Danish-kvalitetsprogrammet, så handler man foder hos Danish Agro, har man rygdækning for, at vi lever op til aftalen. Det er vigtigt for vores kunder, at de ved, vi lever op til aftalen," siger Henning Fogh, direktør for grovvaredivisionen i Danish Agro.

Ifølge Henning Fogh er det svært at spå, hvilken betydning det får for soja-priserne. Det kommer særligt an på udbud og efterspørgsel. En mangel på verificeret soja vil betyde prisstigninger, forudser han.

"Det er nemmere at leve op til målene i starten og sværere, jo tættere vi kommer på 2025. Markedet vil udvikle sig og tilpasse sig," siger Henning Fogh.

Han peger på, at det især er administrativt tungere for grovvareselskaberne at skulle forholde sig til de nye målsætninger. Så der vil komme administrative omkostninger, og det vil derfor også kunne betyde mindre marginer for selskaberne.

I maj meldte DLG ud, at selskabet ville arbejde efter 100 pct. verificeret soja, mens Landbrug & Fødevarer i august forpligtede sig til mål om bæredygtige og afskovningsfri soja i 2025.

Er I blevet presset af DLG på området?

"Nej, det er vi ikke. Det er en aftale, der er lavet i brancheforeningen Dakofo på samme tid. Når vi melder ud nu, så er det, fordi vi nu er med på listen hos Danish. Vi kunne godt have meldt tidligere ud, men målet lige nu er at give sikkerhed til landmænd og ro til kunder," siger Henning Fogh, der peger på, at de aftaler, der peger i politisk eller bæredygtighedsmæssig retning, foregår i brancheregi.

Et udfordrende marked

Dermed er Danish Agro endnu en aktør, der melder sig under fanerne i arbejdet for mere bæredygtigt og afskovningsfrit soja til de danske landmænd.

Hverken de eller forbrugere skal dog regne med, at målene nås hurtigere end i 2025. Det skyldes ifølge direktøren for grovvaredivisionen, at Danmark forsat kun køber omkring en pct. af soja på verdensplan, og har en andel i EU på omkring 10-12 pct.

"Jeg ser det her som et udfordrende marked. Målene kan godt nås, men det bliver ikke nemt. Parentesen er, om den aftale vi er en del af, reelt har en effekt, hvis kineserne og asiaterne gør noget andet. Jeg tror, det er rigtigt at sætte mål og vise vejen, så det kan brede sig til resten af verden. Men det er ikke piece of cake," siger Henning Fogh.

Han understreger, at det er størrelsesforholdet mellem landene og importørerne, der bestemmer tempoet for verificering af soja. Derfor er det ifølge ham også vigtigt, at de danske grovvareselskaber har en fælles front.

Stramme mål

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) var en stor fortaler for, at grovvareselskaberne og landbrugssektoren skulle stille større krav til sojaproducenterne og leverandører.

Han mente, at det burde være en målsætning at have 100 pct. verificeret soja i 2023. Det kalder Henning Fogh for urealistisk. Han mener, det er politiske ambitioner og udmeldinger.

"Jeg synes, vores mål er et stramt mål. Det er først om et år, vi kan se, hvor vanskeligt det er. Vi tror, at vi kan nå det. Realistisk er 2025 et svært mål, men jeg siger ikke, at det er urealistisk," siger Henning Fogh.

Det er op til grovvareselskaberne at stille krav om dokumentation for verificeret soja gennem leverandørerne. Det er også heri, at landmanden får garanti for, at den soja, han køber, er verificeret. Derfor mener Henning Fogh også, at selve sikkerheden for certificering er fin, da sojaen bliver verificeret af 3. part.

Danish Agro benytter sig af store internationale selskaber som Cargil, Bunge og ADM, når der skal sikres forsyninger af soja. Derfor er selskabet også sikker på, at der kommer bæredygtig soja til tiden.

"De leverandører, vi har i dag, vil indrette sig til efterspørgsel. Det er meget store selskaber der er i stand til at forsyne de forskellige efterspørgsler. Ellers retter de sig efter det," mener direktøren for grovvaredivisionen.

Danmark importerer årligt ca. 1,8 mio. tons soja, hvilket gør Danmark til en af de store importører af soja i Europa. Størstedelen af den danske import af soja kommer fra Argentina og Brasilien.

Danish Agro vil erstatte soja med danske ærter i kyllingefoder

Grovvareselskaber vil have økologer til at dyrke flere proteinafgrøder

DLG om bæredygtig soja: "Vi køber det, vi kan komme i nærheden af" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også