Minister vil lave handlingsplan mod sojaimport i efteråret

Fødevareministeren vil sikre, at den danske import af landbrugsråvarer, herunder soja, fremover bliver bæredygtig og afskovningsfri.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Natacha Pisarenko/AP/Ritzau Scanpix

Al soja, der importeres til Danmark, skal være bæredygtig og afskovningsfri.

Det mener fødevareminister Mogens Jensen (S), der i løbet af efteråret lancere en handlingsplan mod afskovning. Det skriver han i et svar på et paragraf 20-spørgsmål stillet af Søren Egge Rasmussen, landbrugsordfører i Enhedslisten.

"Formålet med denne (handlingsplan, red.) er at sikre, at den danske import af landbrugsråvarer, herunder soja, bliver bæredygtig og afskovningsfri," skriver ministeren.

Han oplyser desuden, at han i løbet af de kommende uger vil mødes med centrale interessenter i erhvervet i de kommende uger for at diskutere udfordringer og løsninger i relation til den danske sojaimport.

Danish Crown har en ambition om, at andelsselskabet senest i 2025 vil have sikret, at svinene hos Danish Crowns andelshavere får foder med soja, som kommer fra producenter, der ikke er taget i brug efter ulovlig rydning af Amazonas regnskov.

DLG har meldt ud, at selskabet i 2025 vil have 100 pct. verificeret soja, der skal ske gennem den europæiske brancheorganisation Fefac. Den skal stille krav om, at en uafhængig akkrediteret tredjepart er involveret i verifikationen, men der udstedes ikke altid certifikater i denne proces, og man kan derfor ikke tale om certificering.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også