L&F forpligter sig til import af afskovningsfri soja

Om fem år skal al soja, der bliver importeret til foderbrug i Danmark, være verificeret for at fremme afskovningsfri dyrkning. Det er ambitionen hos Landbrug & Fødevarer.
Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Senest i 2025 skal al soja, som danske landmænd køber til brug i foder, være verificeret af en tredjepart.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse, der har forpligtet sig på at indfri ambitionen.

"Vi vil skabe reelle og varige forandringer i de lande, hvor sojaen produceres. Det gør vi ved at stille krav om blandt andet afskovningsfri dyrkning og verificering. Det er ikke alene ambitiøst, det giver også den mest bæredygtige løsning på den lange bane," siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Ambitionen kommer i forlængelse af en debat, der har fyldt meget i 2020. Det skyldes i høj grad, at en stor del af den soja, der ender i Danmark, er produceret efter ulovlig rydning af Amazonas regnskov.

Derudover har en rapport, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har lavet for Miljø- og Fødevareministeriet, vist, at Danmarks årlige import af ca. 1,6 millioner ton sojaskrå og 160.000 ton palmeolie samlet set udleder 7 millioner tons CO2.

Fremhæver europæisk samarbejde

Danmark aftager samlet under 1 pct. af verdens sojaproduktion. Derfor fremhæver Landrbug & Fødevarer - ligesom de danske grovvareselskaber - vigtigheden af at presse på for fælles europæiske løsninger gennem den europæiske foderbranche Fefac.

"Det er nødvendigt med europæiske og internationale løsninger og aftaler. Vi opfordrer derfor regeringen til at arbejde for krav om ansvarlig og afskovningsfri importer på EU-plan og internationalt. Vi opfordrer også regeringen til at gå i dialog med producentlandene og samarbejde med dem om ansvarlig sojaproduktion," siger Flemming Nør-Pedersen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har udtalt, at han i løbet af efteråret vil lave en handlingsplan for en forbedret sojaimport i løbet af efteråret.

Danish Crown har en ambition om, at andelsselskabet senest i 2025 vil have sikret, at svinene hos Danish Crowns andelshavere får foder med soja, som kommer fra producenter, der ikke er taget i brug efter ulovlig rydning af Amazonas regnskov.

DLG har meldt ud, at selskabet i 2025 vil have 100 pct. verificeret soja, der skal ske gennem den europæiske brancheorganisation Fefac.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også