AgriWatch

Danish Crown vil så småt begynde indkøb af certificeret soja i år

Som tidligere udmeldt vil andelsselskabet Danish Crown i 2025 kun bruge soja, der er ansvarligt produceret. Senere i år begynder købene af certificeret soja.

Foto: Cicilie S. Andersen

Produktionen af soja foregår ofte med alvorlige konsekvenser for regnskove i blandt andet Sydamerika. Derfor er der stor bevågenhed om, hvordan dansk landbrug har tænkt sig at sikre en bæredygtig import fremover.

Nu meddeleler Danish Crown, at andelsselskabet fra 1. oktober i 2020 vil sikre ejerne soja, der er certificeret af Den Europæiske Foderproducent Organisations (Fefac) i en optrappende mængde og undervejs vi købe kreditter, som støtter produktionen af ansvarlig soja.

Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse i forbindelse med, at selskabet torsdag leverede sin handlingsplan på området til Soja-alliancen.

"Indtil de fysiske forsyningslinjer af ansvarlig soja er etableret, vil Danish Crown fra 1. oktober 2020 supplere med køb af RTRS- eller RTRS-ækvivalente kreditter, som indestår for, at der ikke sker illegal eller legal afskovning i følsomme skovområder. Vi vil samtidigt arbejde for, at der etableres en dansk brancheløsning, hvor man som samlet branche vil arbejde for fuld Fefac bæredygtig soja i 2025," siger Preben Sunke, viceadm. direktør i Danish Crown, i meddelelsen.

Det er Danish Crowns vurdering, at den samlede meromkostning for koncernen ved brug af ansvarlig soja gennem det planlagte program fra en begyndelse vil koste, hvad der svarer til ca. 75 øre per slagtet gris.

Som tidligere beskrevet i AgriWatch har Danish Crown en ambition om, at andelsselskabet senest i 2025 vil have sikret, at svinene hos Danish Crowns andelshavere får foder med soja, som kommer fra producenter, der ikke er taget i brug efter ulovlig rydning af Amazonas regnskov.

Sojaskrå udgør omkring 20 pct. af svins kost. De resterende 80 pct. udgøres af dansk produceret korn.

Danish Crown er medlem af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja under Dansk Initiativ for Etisk Handel, der kæmper mod ulovlig skovhugning.

Mere fra AgriWatch

Cheføkonom: Flere landbrug bliver skubbet hen mod kanten

De stigende omkostninger presser nu efterhånden danske landmænd så meget, at det er alvorligt, ifølge cheføkonom i L&F. Tre kriser oveni hinanden og eksploderede energipriser tvinger landmænd til at sende omkostningerne videre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch