Danish Agro åbner op for mere Danish Crown-samarbejde: "Hvis det kan flytte noget hos landmanden"

Et af Danmarks største grovvareselskaber Danish Agro er åbne for muligheden om et udvidet samarbejde med Danish Crown, hvis det kan skabe værdi for kunderne. Ifølge Seges-konsulent og seniorrådgiver på KU kan der nemlig være god værdi i stærkere samarbejder mellem andelsselskaberne.
Foto: PR-foto Danish Agro
Foto: PR-foto Danish Agro

Der skal mere samarbejde og partnerskaber blandt foderselskaber og Danish Crown for at skabe mere værdi for danske landmænd. Det mener seniorrådgiver på Københavns Universitet Henning Otte Hansen. Ifølge det danske andelsgrovvareselskab Danish Agro er der åbenhed for yderligere samarbejde.

"Vi har allerede noget samarbejde med Danish Crown omkring besætninger, så det er slet ikke fremmed land for os. Vi er åbne for et samarbejde om f.eks. standardiseret foder, hvis det kan flytte noget hos landmanden. Men det er selvfølgelig et krav, at man kan identificere, at der er en værdi, hvis vi skal gøre det," siger adm. direktør i grovvaredivisionen i Danish Agro, Henning Fogh, til AgriWatch.

SLAGET OM SVINENE: Andelen, integratoren eller en ny sti? 

AgriWatch har tidligere beskrevet, hvordan store spanske integratorfirmaer kan få omkostningerne ned via standardiserede foderblandinger, så antallet af blandinger reduceres, og volumen kan skrues op. Ifølge chefkonsulent inden for erhvervsøkonomi i Seges Finn Udesen er der stor værdi i at kigge mod de spanske integratorers model.

"Det er der, at flest penge kan hentes. Der er ingen tvivl om at professionelt fabriksfremstillet foder ofte vil øge produktiviteten og hvis alle bruger den samme blanding, er der store fremstillings- og logistikbesparelser at hente. Men jeg har svært ved lige at se, at et eller flere foderstofforretninger skulle gå sammen med et slagteri. Men det er der pengene ligger, og der de største stordriftsfordele kan opnås," har Finn Udesen tidligere fortalt til AgriWatch.

Slaget om svinene: Den rette danske model er ikke fundet 

Ikke så meget at hente

Henning Fogh kan godt forstå argumentet for øget volumen og mulighed for lavere omkostninger, men påpeger, at der er stor forskel på spansk og dansk svineproduktion, og at foderpriserne i Danmark er konkurrencedygtige med lande som Tyskland, Holland og Spanien.

Dertil fortæller direktøren, at det kan være svært at sammenligne effektive danske svinebesætninger og staldsystemer med hinanden, hvorfor der kan være brug for forskellige foderblandinger.

"En større og mere ensartet foderproduktion giver selvfølgelig en god drift, men med de nye fabrikker, vi har i dag, kan vi skifter de her foderblandinger relativt hurtigt, så jeg kan ikke se, gevinsten vil være så stor. Så kan vi tale om logistik i landbruget, og hvordan foderet disponeres fornuftigt, men i dag kører vi ofte 36 ton ud på en lastbil, og så kan der ikke være mere end 36 ton, så igen ved jeg ikke, hvor stor gevinsten vil være der," siger Henning Fogh.

Ifølge Danish Agro laves der løbende optimering af virksomhedens foderblandingsprogram, men direktøren fortæller, at der ikke er lavet en decideret analyse af effekten ved et muligt setup med flere standardfoderblandinger, som det der ses i Spanien.

"Jeg vil sige det på den måde, at vi er meget villige til at forsøge. Mit argument er bare, at jeg har svært ved at se en helt masse omkostninger, der kan spares, så det kræver, vi får dokumentation for, at der skaber værdi for vores kunder, og ikke bare fordi man har en integrator-model, der ekspanderer voldsomt," siger Henning Fogh.

Andre andelsselskaber også åbne

Også grovvarefirmaet Vestjyllands Andel har tidligere udtalt til AgriWatch, at det er åbent for et bredere samarbejde på tværs af andelsselskaber.

"Fællesnævnerne for at løse ligningen er, at landbrugsvirksomhederne har samme ejere. Kunsten er at udnytte dette. Jeg tror, det er realistisk med mere samarbejde, da omverdenen er i en forandringsproces, hvor vi får hastige krav fra forbrugerne og hele tiden skal have fokus på at have meget konkurrencedygtige priser," har adm. direktør for Vestjyllands Andel, Steen Bitsch, tidligere udtalt til AgriWatch.

Grovvareselskab om lavere priser for svineproducenter: Det er allerede så billigt som muligt 

Han påpegede dog i samme ombæring, at virksomheden allerede gør sine produkter så billige som muligt.

Danish Crown har udtalt til AgriWatch, at andelsselskabet er ved at undersøge muligheder ved et potentielt samarbejde med grovvarefirmaer. Der er dog endnu ingen aftale på plads.

AgriWatch har desuden kontaktet DLG for at få en kommentar, men firmaet har endnu ikke ønsket at stille op til interview.

Seniorrådgiver om svineproduktion: "Egen bestemmelsesret er stadig ufattelig vigtigt" 

Slaget om svinene: Spansk model fjerner landmænds motivation 

Danish Crown overvejede kontraktløsning: "Det ville skabe pænt mange dilemmaer" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også