Virusforsker mener minkaflivninger skete på falsk grundlag

Aflivningerne af danske mink har allerede trukket mange overskrifter.
Berlingske har gennem fagfolk og forskere undersøgt hele argumentationen og dokumentationen bag aflivningerne.
I en artikel peger flere forskere på, at grundlaget var falsk. En af dem er Jan Gerstoft, virusforsker og overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling ved Rigshospitalet, der til avisen siger, at grundlaget for at slå mink ihjel var falsk.
"Men det burde være evident, at det er temmelig problematisk, at en af de mest skelsættende beslutninger i nyere tid blev truffet på et forkert grundlag. Alene fordi vores myndigheder tolkede deres egne data forkert. Så viser det sig endda, at et notat tidligt i forløbet vurderede, at der ikke var nogen vaccinefare. Jeg forstår ikke, at den viden og det forbehold ikke omgående blev delt med offentligheden," siger han blandt andet til Berlingske.
Andre ekspert peger på, at mutationen i dyrene var væk, da aflivningerne startede. Det er ikke lykkedes for Berlingske at få en kommentar til afdækningen af sagen fra Statens Serums Institut.
Tidligere i år kom det frem, at de danske minkavlere fortsat har mange penge til gode efter aflivninger. Endnu er der udbetalt under 10 mio. kr., skrev Børsen i slutningen af januar.
Smølende politi skjuler dele af omstridt actioncard
Alle mink på de danske minkfarme er nu aflivet
Minkavlere har over 300 millioner til gode hos styrelse efter aflivninger