Loft skærer millionluns af prisen på minkskind: "De gode avlere bliver straffet her"

En øvre grænse på minkavlernes fremtidige indtægt kan skære en større luns af prisen på de dyreste skind. Formand for Danske Minkavlere mener, grænsen er urimelig.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er ingen ekstra gevinst at hente for de minkavlere, der gennem tiden har produceret de mest værdifulde skind.

Ifølge aftalen om erstatning til minkerhvervet, der blev indgået af regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance, kan minkavlerne maksimalt få 5 pct. over gennemsnitsprisen, når det kommer til de forventede indtægter i fremtiden.

Toppen af de danske minkavlere med de største skind af den bedste kvalitet får derfor ikke det fulde udbytte af sine skind.

"De gode avlere bliver straffet her. Der kan være en del avlere, der ligger over indeks 105, og vi har avlere, der godt kan ligge 20-30 kr. over gennemsnittet," siger Kennet Rønfeldt, der er minkrådgiver hos Landbonord, til AgriWatch.

Den forventede pris for minkskind i fremtiden er udregnet som et gennemsnit af de seneste ti års priser. Dermed bliver prisen per skind for de kommende år 347 kr. Prisen vil derefter blive korrigeret for kvaliteten af avlerens skind på farmen i perioden 2017-2019.

Den gennemsnitlige minkavler står ifølge aftalen til en erstatning for tabt fremtidig indtjening på 7,6 mio. kr.

Kennet Rønfeldt opstiller et tænkt eksempel med udgangspunkt i den gennemsnitlige minkavler, hvis skindpris har ligget 8 pct. over gennemsnittet.

"Tages der udgangspunkt i en gennemsnitlig farm med 2670 avlsdyr og en skindpris på indeks 108 er der tale om et beløb på omkring 1 mio. kr.," siger Kennet Rønfeldt ifølge sine egne estimater.

Der er i alt afsat 8,9 mia. kr. til erstatning til minkavlernes manglende indtjening i 2022-2030.

Urimeligt loft

Brancheforeningen Danske Minkavlere er ikke tilfreds med loftet.

"Der burde ikke være et loft. Derimod burde avlerne blive kompenseret for det, skindene er værd," siger formand Tage Pedersen til AgriWatch.

Minkavler og indehaver af et pelseri Birger Primdahl vurderer, at hans skindproduktion har ligget lige over gennemsnitsprisen gennem tiden.

Tidligere års resultater viser et indekstal på 103-105, og med den nye aftale in mente, håber han selvsagt, at det holder stik.

"Når vi skal have vores skind vurderet, håber jeg da, at vi ligger på 105 og ikke 110," siger Birger Primdahl humørfyldt og fortsætter:

"Det ville være naturligt, hvis man indførte en nedre grænse, når man har bestemt sig for en øvre, men jeg har også forståelse for, at der er brug for en slags rammer," siger han og pointerer, at han overordnet er tilfreds med aftalen.

Uklar erstatningsaftale kan koste minkavlerne milliarder 

Ingen nedre grænse

Mens de bedste skind ikke bliver honoreret med den reelle pris, er det ikke tilfældet i den anden ende af skalaen. Der er således ikke fastlagt en nedre grænse for de skind, der ligger under gennemsnittet.

"Det er tankevækkende, at man har gjort det sådan. Med loftet rammer man de gode avlere, men de knap så gode avlere skal stadig betales ud fra deres kvalitet," siger minkrådgiver Kennet Rønfeldt.

Regeringen og aftalepartierne har derimod sat en nedre grænse for produktionsomkostningerne, der kan indgå i beregningerne for erstatningen. Minimumsniveauet for omkostningerne vil således ligge på 25 pct. under gennemsnittet.

Når minkavlerens skindværdi er blevet udregnet, skal driftsomkostningerne trækkes fra indtægterne ved skindet, og derefter har man nettobeløbet for minkavleren.

"De minkavlere, der ligger under 75 pct. af gennemsnittet, får stadig fratrukket de 75 pct. De bliver ikke godskrevet for lavere omkostninger, så de kan få en større erstatning," siger Kennet Rønfeldt.

Overordnet set er Kennet Rønfeldt positiv over for, at der er kommet en aftale på plads på Christiansborg

For de skind, der skulle være solgt i auktionerne i 2021, vil minkavlerne få minimum 160 kr. per skind og maksimalt 250 kr. per skind.

Der er 11,3 millioner mink, der ikke er blevet pelset i 2020. Heraf er 4 millioner nået at blive pelset og dertil var 2,5 millioner avlsmink.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også