Medie: Fortrolige dokumenter i minksag taler mod statsministers forklaring

Nye afsløringer i minksagen modsiger Mette Frederiksens forklaring om, at regeringen ikke besluttede at lukke minkerhvervet, men at aflive alle mink.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ifølge fortrolige dokumenter var regeringen klar over, at minkindustrien ville blive lukket som følger af ordren om at aflive alle mink.

Dermed modsiger dokumenterne statminister Mette Frederiksens forklaring i Folketingssalen 25. november om, at regeringen ikke havde truffet en beslutning om at lukke minkerhvervet, men en beslutning om, at alle mink skulle aflives.

Det skriver B.T.

I dokumenterne, som B.T. har fået adgang til, omtaler regeringen beslutningen som "nedlukningen af erhvervet," og at aflivningerne af minkene ville betyde, at "branchen de facto vil blive lukket."

Mediet har talt med Kristian Cedervall Lauta, professor på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Han fortæller, at forklaringen er essentiel i forhold til, hvorvidt der var lovhjemmel til beslutningen eller ej, da der er forskel på at beslutte at aflive alle mink og at afvikle et erhverv.

Minksagen, der indtil videre har resulteret i at fødevareminister Mogens Jensen måtte træde tilbage, skal undersøges via en særlig undersøgelse kaldet en granskningskommission.

Inden jul skal der laves et kommissorium for granskningskommissionen. Der er ikke tale om en klassisk undersøgelseskommission, som man kender det fra andre meget omtalte sager.

Denne nye undersøgelsesform er mere vidtgående end for eksempel en advokatundersøgelse med udelukkende skriftlige svar.

Ifølge Ritzau, er der bred enighed om, at granskningskommissionen mest af alt minder om en undersøgelseskommission.

Den store forskel bliver, at kommissoriet for granskningskommissionen forankres i Folketinget.

Dertil skal arbejdet være afsluttet inden for 12 måneder. Det er altså ikke som normalt i en undersøgelseskommission forankret i Justitsministeriet, hvor en kommissions arbejde i nogle tilfælde kan vare i flere år.

Hvis det lykkes at færdiggøre kommissoriet inden jul, vil granskningskommissionen skulle aflevere sin konklusion i løbet af 2021.

Mødereferat sår tvivl om statsminister Mette Frederiksens forklaringer i minksagen 

Byråd vil have ministre til at grave mink op igen 

Ny landbrugsminister lukker ned for minksag 

Kopenhagen Fur forventer afsluttende år med omsætning for "rigtig mange milliarder" 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også