Klimarådet: 100.000 hektar lavbundsjord til udtagning er inden for skiven

Det er inden for skiven at omlægge 100.000 hektar lavbundsjord til vådområder, mener Klimarådet efter forslag fra SF og Enhedslisten.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det er i tråd med anbefalinger, som Klimarådet er kommet med, når SF og Enhedslisten vil udtage 100.000 hektar lavbundsjord fra driften og omlægge dem til vådområdet.

Det skriver Information.

"Vi har ikke taget stilling til, hvor meget lavbundsjord man konkret skulle vådlægge for et 2030-mål, fordi det ikke ville være seriøst, når vi samtidigt siger, at vi skal have mere data for at kunne vurdere det præcist. Men 100.000 hektar ligger jo i hvert fald mellem 38.000 hektar og 170.000 hektar, så det ligger inden for skiven," siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet til Information.

Forslagene fra støttepartierne har ellers mødt kritik fra landbruget selv, men også fagfolk på blandt andet Aarhus Universitet, hvor professor Jørgen E. Olesen har kaldt forslaget for urealistisk.

Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer har for flere år siden påpeget, at det vil give mening at udtage omkring 100.000 hektar lavbundsjord.

Regeringen er ikke selv kommet med sine udspil til klimaforhandlingerne for landbruget. Tidligere minister på området, Mogens Jensen (S), havde ellers et udspil klar, som hans afløser Rasmus Prehn har trukket igen.

Senest har Danmarks Naturfredningsforening præsenteret flere konkrete forslag. Blandt andet et forslag om, at det dyrkede areal af fødevarer skal fordobles til 22 pct. inden 2030.

Naturfredningsforening: Lagring af kulstof i landbrug er i den grad overset i klimadebatten

Professor om øget fødevareproduktion: "Vi skal undgå bytte bytte købmand"

L&F om større areal til fødevarer: "Vi må ikke sætte arbitrære mål"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også