Rekordmange svineproducenter får gult kort af myndighederne

Trods et lavere forbrug af antibiotika i de danske svinestalde får flere landmænd en advarsel af Fødevarestyrelsen. Reglerne bliver kaldt for rigide af sektordirektør for svineproduktion i Landbrug & Fødevarer.
Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix

Brugen af antibiotika hos danske landmænd er mindre end tidligere, men alligevel har et rekordhøjt antal fået et gult kort af Fødevarestyrelsen. Det skriver DR.

Styrelsen har foreløbigt uddelt 73 gule kort i 2019, hvilket er ligeså mange som i de to foregående år tilsammen, viser en aktindsigt, DR Østjylland har fået.

Årsagen til stigningen i antallet af uddelte gule kort skal findes blandt Folketingets medlemmer. Her har et flertal krævet et fald i brugen af antibiotika på 15 pct. sammenlignet med forbruget i 2014. Det krav resulterede i, at Fødevarestyrelsen sidste år sænkede grænseværdierne for en advarsel med 15 pct. for at nå målet. Christian Fink Hansen, der er sektordirektør for svineproduktion i brancheforeningen Landbrug & Fødevarer, mener at reglerne er for rigide.

"Der er ikke luft i grænseværdierne til, at hvis der kommer influenza ind i en besætning, eller hvis der kommer andre udfordringer, så bliver man straffet med det samme," siger han til DR.

Når en svineproducent får et gult kort, betyder det, at producenten har ni måneder til at bringe brugen af antibiotika ned under grænseværdien igen. Svineproducenten kan også for egen regning få et ekstra tilsyn fra Fødevarestyrelsen.

Danmark bruger mindst antibiotika i svineproduktionen

Europæiske lande øger engagement i forsvarlig brug af antibiotika til dyr

Yverbetændelse er nøglen i innovationsvirksomheds næste væksthåb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også