Forskere ser myrer som våben mod resistente plantesygdomme

Myrer og deres duftstof med antibiotiske egenskaber vil muligvis i fremtiden kunne bruges i landbruget til at bekæmpe syge planter, der er resistente. Det viser ny forskning.
Foto: Lars Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Hansen/Ritzau Scanpix

Det er et kendt faktum blandt forskere, at myrer afsætter kemiske duftstoffer på planter for at kunne finde vej. Ligeså velkendt viden er det, at disse stoffer har antibiotiske egenskaber, der har en kurerende effekt på planter.

Men om den helbredende effekt skyldes disse stoffer, er lidt mere uvist, forklarer seniorforsker Joachim Offenberg Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet til videnskab.dk.

Han har stået i spidsen for et studie, der viser, at myrer hæmmer mindst 14 plante sygdomme, og mener, at der er stor sandsynlighed for, at stofferne med de antibiotiske egenskaber vil kunne bruges mod plantesygdomme i fremtiden. Derfor satser forskerne også på, at myrerne med tiden vil kunne bruges i landbruget.

”Vi håber at vi med mere forskning inden for feltet kan afsløre nye typer biologiske bekæmpelsesmidler, som kan bruges i kampen mod landbrugets resistente plantesygdomme,” siger Joachim Offenberg.

Tanken er ifølge videnskab.dk heller ikke helt utopi, da andre forskere har fundet antibiotika på en afrikansk myrer, som er i stand til at slå MRSA og andre multiresistente bakterier ihjel.

Forskere: GMO kan være landbrugets hjælp i ekstremt vejr

Food tech-entreprenører vil udvikle et indendørs landbrug 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter