AgriWatch

Dårlige priser på økologi får ikke regeringen til at slække på ambition

Fødevareministeren vil undersøge en række forskellige virkemidler, som skal indfri målsætningen om blandt andet at fordoble arealet, hvorpå der dyrkes økologiske afgrøder.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Selv om priserne på økologi er i bund, holder regeringen fast i sin ambition om, at den økologiske efterspørgsel, eksport og arealet skal fordobles.

For at føre målsætningen ud i livet skal der kigges på flere virkemidler, fortæller fødevareminister Mogens Jensen (S) til Landbrugsavisen. Han nævner blandt andet, at det skal undersøges, hvordan det økologiske forbrug kan stimuleres.

"Der har også tidligere været ordninger, hvor man har givet offentlig støtte til markedsføring af økologiske varer og fødevareprodukter. Det kan også være at undersøge forbruget af økologi via offentlige køkkener og offentlige indkøb," siger ministeren.

Efter otte år med uafbrudt fremgang måtte økologiske landmænd sidste år se deres overskud dale. Det var både mælke-, svine- og planteproducenter, der oplevede tilbagegang.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik fik mælkeproducenterne, som udgør den største gruppe af økologer, et overskud på i gennemsnit 646.000 kroner efter et rekordhøjt resultat på 1,5 mio. kr. i 2017.

Svineproducenterne fik i gennemsnit et underskud på 21.000 kr.

Hos planteproducenterne faldt overskuddet til 199.000 kr. gennemsnitlig, hvilket var et fald på 63 pct. over det seneste år.

Udover finanslovsudspillet er det småt med konkrete initiativer om mere økologi, men over for Landbrugsavisen understreger Mogens Jensen, at regeringen er ambitiøse på området. Ministeren forklarer samtidig, at ingen nok forventer, at målet bliver opfyldt i første finanslov. Efterfølgende fortæller Mogens Jensen, at han har en hel palet af tiltag, som han vil kigge på.

Kallehave efterlyser målinger, åbenhed og ærlighed om udledning af kvælstof og fosfor

Minister: Alle landmænd bør have et klimaregnskab

Trods klimabekymring fastholder minister mål om fordoblet økologi 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch