Landmænd kan hænge på millionregning til minivådområder

Betalingen for at anlægge et minivådområde ryger, hvis ikke projektet bliver godkendt ved første kontrolbesøg. Den praksis møder kritik fra flere sider.
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Det kan blive en dyr fornøjelse for de landmænd, der frivilligt har sagt ja til at give en hjælpende hånd til klimaet og naturen.

Det skriver Nordjyske.

Efter at have anlagt såkaldte minivådområder har fire landmænd ifølge avisen ikke fået deres udgifter dækket som lovet af Folketinget.

Begrundelsen lyder, at vådområderne ikke lever op til de stillede krav. Men landmændene får heller ikke mulighed for at rette op på fejlene og derefter få et nyt kontrolbesøg fra Landbrugsstyrelsen.

Den praksis møder kritik fra flere sider. En af dem, der ser en problematik, er landmænd Klaus Aage Bengtson, som selv har anlagt et minivådområde til 1,6 mio. kr. Det er dog ikke meldt færdigt endnu. Miljøfagchef hos Landbo Nord, Camilla Lerbjerg Thomsen, har rådgivet en af de landmænd, der har gået afslag. Hun kommer også med en kritik, men har også et håb om, at kontrollen bliver ændret.

"Jeg har ikke fantasi til at forstille mig, at dette her er stilen fremover. Så er der nok en del landmænd, der vil have svært ved at se, hvorfor de skal sætte flere millioner kroner på spil," siger hun til Nordjyske.

I tilfældet med de fire landmænd har Landbrugsstyrelsen valgt at give de fire landmænd en ny chance. Det er en "exceptionel" undtagelse, lyder det fra styrelsen.

Med de nuværende regler kan en landmand ikke trække sin ansøgning tilbage efter kontrollen, forklarer enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mette Hyldebrandt-Larsen i et skriftligt svar til Nordjyske.

Hun skriver, at det derfor ikke gør nogen forskel, om der udføres flere kontroller. Mette Hyldebrandt-Larsen Forventer ikke, at kontrollerne ændres.

Udregning af klimagasudslip udfordrer Danish Crown

Danmark går sammen med EU-lande om at skærpe CO2-mål markant

Klimarådet: Dårlig idé at sætte reduktionsmål for enkelte sektorer  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også