AgriWatch

Aarhus Universitet trækker omstridt oksekødsrapport tilbage

Landbrug & Fødevarer har haft for stor rolle i rapport om oksekød og klima, erkender Aarhus Universitet.

Rapport om oksekødsklimabelastning af forskere fra Aarhus Universitet er blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter som øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sger med dansk produceret oksekød alene. Det er blevet kritiseret for at give et forvrænget billede af, hvilken belastning kød har på klimaet. (Arkivfoto). | Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix

Aarhus Universitet trækker omstridt rapport om oksekøds klimabelastning tilbage.

Det begrundes med, at den ikke lever op til universitetets standarder for armslængde og uafhængig forskning. 

Det oplyser Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) på Aarhus Universitet. Centeret står bag rapporten. 

Beslutningen kommer, efter at Information har afdækket, at Landbrug & Fødevarer har skrevet afsnit i rapporten og påvirket en pressemeddelelse om resultaterne.

Niels Halberg, der er direktør for DCA, erkender, at det er ikke er efter bogen.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis i tre uger!

Han erkender, at at erhvervsinteresser ikke må indgå i arbejdet med forskning på den måde. 

- Det lever ikke op til de standarder, universitetet har omkring uafhængig forskning samt god forskningsskik – og forskningsformidling. Vi har derfor valgt at trække rapporten tilbage. 

- Vi kan ikke leve med at sådanne forhold skaber tvivl i offentligheden om universitetets integritet, og der vil nu blive strammet op på procedurerne, siger Niels Halberg i en pressemeddelelse. 

Rapporten har fået økonomisk støtte fra Kvægafgiftsfonden. De penge vil nu blive betalt tilbage, da forskningen ikke lever op til universitetets standarder.

Selv om rapporten bliver trukket tilbage, står Aarhus Universitet fortsat inde for selve resultaterne. Universitet vil dog lade internationale forskere gennem metoder og resultater. 

Rapporten er blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - med dansk produceret oksekød alene.

Eksperter har været kritiske over for den formidling, da den sammenlignet giver et forvrænget billede af oksekøds belastning på klimaet.

Forskningsminister går ind i sag om oksekødsrapport 

Landbrug & Fødevarer tilbagebetaler penge for kritiseret oksekødrapport 

Støttepartier forlanger svar fra minister i sag om oksekødsrapport  

Mere fra AgriWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch