AgriWatch

Forskningsminister går ind i sag om oksekødsrapport

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kræver en redegørelse fra Aarhus Universitet i sagen om den omstridte rapport om oksekødsklimapåvirkning. Det samme gør rektoren på Aarhus Universitet, som erkender manglende uafhængighed i rapporten.

Udannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen går ind i sagen om den omstridte rapport om oksekødsklimapåvirkning. Hun vil have redegørelse fra Aarhus Universitet. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fredag sendte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) et brev til rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, hvori hun kræver en redegørelse i sagen om den meget kritiserede rapport om oksekøds påvirkning af klimaet, som er lavet for Landbrug & Fødevarer.

Det skriver Information.

Ane Halsboe Jørgensen finder det ifølge Information "stærkt bekymrende, når der som her rejses tvivl om uafhængigheden af en rapport, der er udgivet af Aarhus Universitet".

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis i tre uger!

"Universitetet skal værne om universitetets og den enkeltes forskningsfrihed og videnskabsetikken. Det er en afgørende forudsætning for, at forskerne kan bevare deres integritet og troværdighed i den samfundsmæssige debat, at der ikke kan rejses tvivl om forskningens uafhængighed," skriver Ane Halboe-Jørgensen i brevet, som Information har set.

Ministeren vil også vide, hvordan universitetets ledelse forholder sig til den fremførte kritik af forløbet, som er kommet efter, at Information afslørede, at både Landbrug & Fødevarer og Danish Crown har haft indflydelse på rapporten. Begge landbrugsorganisationer var en del af projektets styregruppe.

Rektor Brian Bech Nielsen fortalte selv fredag i Information, at oksekødsrapporten ikke kan kaldes uafhængig forskning. Han mener, at forskerne har brudt universiteters retningslinjer og god forskningsskik. Han kræver også en redegølelse af forløbet.

Rektoren kalder kritikken af rapporten for "fuldstændig velanbragt", men påpeger samtidig, at resultaterne samt forskningsmetoderne kan være korrekte. Det er uafhængigheden og det tætte samarbejde med landbrugsorganisationerne, han anfægter og kalder "uacceptabelt".

"Der er ingen grund til at være stolt af den sag her på vores vegne. Forløbet er simpelthen kritisabelt," erkender Brian Bech Nielsen.

Støttepartier forlanger svar fra minister i sag om oksekødsrapport  

Medie: Landbruget skrev med på oksekødsrapport fra universitet 

Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch