Nature Energy kan fordoble biogasanlæg i Danmark i løbet af fem år

Biogasselskabet Nature Energy mener, at der er potentiale for yderligere 15 biogasanlæg yderligere i Danmark over de næste fem år med danske landmænd som medejere. Samtidig jagter virksomheden udenlandske markeder.
Foto: Nature Energy / PR
Foto: Nature Energy / PR

Det er kun de manglende økonomiske støtteordninger, som bremser yderligere biogasanlæg i Danmark. Det mener landets største biogasselskab, Nature Energy Biogas.

I dag har selskabet ti biogasanlæg, som er i drift, men der er flere på vej, siger direktør Ole Hvelplund.

"Vi har tre anlæg under produktion, så vi kommer op på 13 anlæg i 2020, og vi har to anlæg på tegnebrættet, som vi forventer at bygge. Men der mangler støtteordninger til at åbne op for flere. Vi har en pipeline på yderligere projekter. Jeg kan nemt se, at vi kan bygge yderligere 15 anlæg mere i Danmark over de næste fem år," siger Ole Hvelplund til AgriWatch.

Biogasselskab: Landbruget kan se at biogas er bæredygtigt 

Samtidig har det danske selskab også store ambitioner for anlæg i udlandet, og ifølge Ole Hvelplund kan det snart være virkelighed inden for de næste fem år.

"Vi vil lave et globalt biogasselskab. Det har investorerne også sagt ja til. Alle analyser viser, at der er behov for anlæg i mange lande og kontinenter herunder særlig Nordamerika, Asien og dele af Europa," forklarer direktøren.

Nature Energy kigger især på udenlandske markeder, hvor der er stor landbrugsproduktion og stort forbrug af gas, hvorfor særlig Nordamerika og Asien er i spil, hvor biogas kan være en god erstatning eller supplement til naturgas.

Nature Energy Biogas er ejet af Sampension og Gosford Capital.

Partnerskaber i Danmark

På det hjemlige marked er princippet i Nature Energy, at biogasanlæggene anlægges og driftes i partnerskaber.

"Vi deler med så mange som muligt. Specielt landmænd vil vi gerne have med i anlæg. I Danmark er de medejere, og det vil være den samme model i udlandet," siger Ole Hvelplund, som tilføjer, at partnerskaberne er en vigtig del af at få accept af lokalsamfundet til at bygge anlæggene.

Rent selskabsmæssigt oprettes der et datterselskab for de enkelte biogasanlæg, som bliver drevet i partnerskab med andre ejere.

Og Ole Hvelplund mener, at der også i fremtiden vil være god afsætning på den energi, som kommer ud af biogasanlægget. Det har transportbranchen blandt andet fået øjnene op for. Men blandt andet afgifter spænder ben for, at sektoren kan køre billigt på biogas frem for diesel.

"Transportsektoren har fået øjne op for biogas, fordi den danske transportbranche er ved at blive koblet af. Tyskland og Sverige kører billigere på biogas, end vi gør i Danmark. Sammenlignet med lastbiler, der kører på diesel, skal lastbiler på biogas betale mere end 100.000 kroner mere i afgift over fem år. Når vi er så klimaorienteret i Danmark, er det paradoksalt, at vi ikke får ændret det," mener Ole Hvelplund, som tilføjer, at de danske anlæg har fået andre lande blandt andet Tyskland og Sverige til at kigge i retning af biogas og særlig etablering af biogasanlæg.

Derfor håber direktøren også, at de danske politikere igen vil åbne op for støtteordninger, så både danske biogasselskaber og leverandører til branchen fortsat kan tjene penge på eksport af biogasanlæg.

Forventer lille overskud

I det afsluttede regnskab nåede Nature Energy en omsætning på knap en milliard. Men trods de store indtægter kan selskabet ikke levere sorte tal på bundlinjen for 2019.

"Vi kommer til i år at levere et lille underskud. Vi har ikke en økonomi, hvor vi vælter os i penge, så vi skal være omkostningsbeviste. Vi er baseret på subsidier, og vi arbejder på at få omkostningerne ned, og så bliver subsidierne også sat ned.  I 2019 har vi været ramt af, at gasprisen var meget lavere, end vi forventede. Den lå på cirka en tredjedel af den forventede pris, og det ramte os økonomisk," siger Ole Hvelplund.

Direktøren forventer i 2020 et lille overskud, fordi Nature Energy også kommer til at nå en større omsætning end i de forgangne år.

Selskabet har kørt med underskud fra 2012 til og med 2017. I 2018 nåede koncernen et overskud på 167 mio. kr., men det skyldes indtægter fra datterselskaberne, som bidrog med 264 mio. kr.

Biogasindustri: Fravær af støtteordning kan være katastrofalt

Nature Energy udvider fynsk biogasanlæg for 100 millioner

"Om ti år har vi mindst halveret prisen på biogas"

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også