Halmleverandører vil lave fremtidens flybrændstof

Danske Halmleverandører er gået sammen med Fjernvarme Fyn og Nature Energy om at undersøge muligheden for at lave en biobrændselsfabrik, der skal omdannes til flybrændstof.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
AF WILLIAM RØNFELDT OG RITZAU

Fremtidens flybrændstof kan meget vel komme fra en fabrik på Fyn.

Således er Danske Halmleverandører, Fjernvarme Fyn og Nature Energy gået sammen for at undersøge mulighederne for, at en dansk produktion af grønt flybrændstof kan ligge i Odense.

Det skriver Landbrug Fyn.

Projektet er en del af en større indsats fra landbrugets side for at mindske udledningen af CO2.

"Det er jo ret skidt for klimaet at flyve. Derfor siger jeg sammen med Ole Hvelplund, Nature Energy, og Anker Boye, Fjernvarme Fyn, lad os nu få lavet det anlæg på Fyn," siger Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, til mediet.

Forskere finder opskrift

I oktober offentliggjorde et dansk forskerhold fra Syddansk Universitet en foreløbig rapport, der antydede, at det er muligt at fremstille bæredygtigt, grønt flybrændstof i Danmark.

Opskriften kan lyde på en blanding af blandt andet CO2, brint og den biogas, som afgasses fra gylle, halm og fødevareaffald. 

Rapporten er lavet i samarbejde med med den nordiske luftfartsbranche og konsulentvirksomheden Niras. Den er blevet gennemgået af et stort antal eksterne eksperter og aktører i energibranchen. Og langt de fleste er positive.

"Vores rapport viser, at teknologien til at fremstille bæredygtigt flybrændstof i Danmark og i Norden er til stede, så vi kan påbegynde etableringen af produktionen inden for få år, og at det er en bæredygtig, attraktiv og mængdemæssigt tilstrækkelig løsning på globalt niveau," sagde professor Henrik Wenzel, der står i spidsen for forskerholdet, i den forbindelse til Politiken. 

Den komplicerede proces bygger blandt andet på adgang til rigeligt organisk affald – for eksempel fra landbruget – og et godt fjernvarmenet.

Forskere kan være tæt på at udvikle grønt flybrændstof med organisk affald fra landbruget

Läntmannen: Ny rapport skal bane vejen for klimamål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også