AgriWatch

Grovvareselskab skal fremtidssikres med nyt it-system i millionklassen

Vestjyllands Andel er i gang med at rulle et nyt såkaldt ERP-system ud. Udviklingen har stået på længe, og det er selskabets største it-investering i nyere tid.

11. maj bliver en stor dag for Vestjyllands Andel.

Denne dag tager grovvareselskabet fat i anden del af udrulningen af et spritnyt ERP-system, hvor vitale dele i Vestjyllands Andel skal kobles på.

Det er samtidig også farvel til et it-system fra 1980'erne, som IBM oprindeligt udviklede.

Det nye it-system fra Microsoft betyder blandt andet, at medarbejderne ikke skal skøjte rundt mellem forskellige systemer, men i stedet kan fokusere tiden på et system, der indeholder alt fra lagerstyring, fakturering og salg og køb af korn.

Direktør i Vestjyllands Andel, Steen Bitsch, anslår, at der samlet er tale om en investering på omkring 25 mio. kr. Det omfatter både udgifter til det nye system, men også de arbejdstimer, som virksomhedens egne ansatte har brugt til at udvikle integrationer i it-systemet.

Det er den største investering i it i hans tid i selskabet.

"Vi har haft en gammel platform fra 1980'erne. Men virksomheden har udviklet sig betydeligt, og vi har udviklet forskellige systemer til at håndtere processer i virksomheden ved siden af den oprindelige platform. Vi arbejder i flere systemer, som gør det svært for os at have det ultimative overblik over vores positioner. Risikostyring er svært, når du skal hente informationer i syv systemer," siger Steen Bitsch til AgriWatch.

Udviklingen af det nye system har været undervejs i halvandet år, og nu kommer Vestjyllands Andel til at arbejde ud fra en platform. Steen Bitsch kalder det for et realtidssystem, hvor de ansatte kan se de samme tal hele tiden i et system. En anden stor fordel ifølge direktøren er, at systemet kan opdateres til nye versioner, hvilket også har været en mangel i det gamle it-system.

Salgbar løsning

En af fordelene for Vestjyllands Andel er, at arbejdet med at bytte mange af systemets integrationer betyder, at virksomheden også kan tjene en del af investeringen hjem, fortæller direktøren.

"Vi har bygget mange integrationer selv, som kan sælges til andre grovvareselskaber, som har samme behovsanalyse, som vi har. Vi håber, at vi kan sælge det, og vi er dialog med virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Polen om køb af vores system," siger Steen Bitsch.

Han kalder hele opgaven med at udvikle og implementere systemet for en kæmpestor og kostelig affære.

Hele baggrunden for at investere i et nyt system er helt klar ifølge grovvareselskabets direktør. Det handler om digitalisering.

"Vi har defineret en manglende evne til at digitalisere, som en væsentlig risiko for virksomhedens fremtidige overlevelse. Hvis vi ikke er med på det nyeste og mest moderne, så overlever vi ikke på lang sigt. Det er ikke noget, vi kan vælge fra. Digitalisering er kommet for at blive. Systemet giver et fanstiastk overblik over virksomhed og besparelse i dagligheden," forklarer Steen Bitsch.

Han mener, at det bliver en helt ny måde at drive virksomheden på, og fordi mange rutineopgaver forsvinder for de ansatte, så bliver det også en lettelse for dem at få et nyt system.

Det er ifølge Steen Bitsch tredje gang, at han som direktør er med til at udrulle et nyt it-system, men denne gang har Vestjyllands Andel valgt, at selskabets egne ansatte tidligt i processen skulle med til at udvikle systemet. Det giver blandt andet større ejerskab over systemet, mener direktøren.

"Det giver en anden forankring, og det giver et andet og bedre produkt, fordi vi kan skræddersy systemet. Vi har selv bygget mindst ti integrationer til dele af vores virksomhed blandt andet logistik, produktion og kvalitetsstyring," forklarer Steen Bitsch.

Jysk grovvareselskabs fabrikker kører på fuld styrke trods coronavirus

Direktør i Vestjyllands Andel: "En lykkelig skilsmisse med Hedegaard"

Grovvareselskab om pris for udvidelser: "Kan blive omkring 120 millioner" 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch