AgriWatch

Topchef i frøkoncern om coronasituation: "Usikkerheden er dræbende"

Frøkoncernen DLF kæmper for at holde omsætningen, men coronasituationen på flere markeder gør det svært. Topchef Truels Damsgaard er mest bekymret for næste regnskabsår.

Foto: PR-foto DLF

Den travleste tid på året.

Sådan beskriver adm. direktør i DLF Truels Damsgaard denne periode. Desværre for DLF falder årets vigtigste måneder bare sammen med coronavirussens hærgen.

Og det udfordrer forretningen, som i 2018/2019 omsatte for 5,3 mia. kr. og kom ud med et årsresultat på 175 mio. kr.

"Det er vores højsæson. Uanset om det er på den nordlige eller sydlige halvkugle er der fuld gang i forretningen. Vi er på stængerne alle steder for at få omsætning effektueret og få bragt varerne ud til kunderne. Det er det mest kritiske tidspunkt på året," siger Truels Damsgaard til AgriWatch.

Han nævner blandt andet vigtige markeder som USA, Canada og New Zealand, hvor DLF har måtte kæmpe for at få myndighedernes godkendelse for at drive forretning. I disse lande og andre kræver det "essentiel business" for fortsat at kunne operere. Men det er indtil videre lykkedes for DLF at få disse tilladelser, lyder det fra topchefen, der også nævner, at medarbejderne i flere lande skal have et brev med fra deres leder for at kunne få lov til at gå på arbejde.

Derfor skal virksomheden hele tiden balancere mellem at holde forretningen kørende og passe på medarbejderne i de enkelte lande. Det er en opgave, som ledelsen kæmper for at kunne klare. Og det betyder samtidigt flere og hyppigere telefonkonferencer i selskabets koncernledelse både herhjemme og i udlandet.

Ifølge topchefen er en økonomisk påvirkning uundgåelig.

"Fremtiden er enormt usikker, og usikkerheden er dræbende. Der er ingen kendt dato for, hvornår verden bliver normaliseret igen. Vi overvejer konsekvenserne på den mellemlange bane. Det kræver nogle velovervejede beslutninger. Jeg tror, at konsekvenser bliver større i 2020/2021, fordi vi er langt fremme i den igangværende regnskabsår. Vi får større omsætnings- og indtjeningsmæssige udfordringer næste år," siger Truels Damsgaard.

DLF afslutter regnskabet for 2019/2020 30. juni i år.

Salg bliver udfordret

DLF's forretning er blandt andet delt op i græsfrø til landbrug og græsfrø til græsplæner. Og mens Truels Damsgaard er optimist, hvad angår forretningen til landbruget, så står det værre til med salget til plænegræs.

"Vi ved ikke, hvordan bygge- og anlægssektoren reagerer på denne krise. Projekter, der var sat i gang, bliver eksekveret. Men ingen disponerer langsigtet på græsplæner. Der er vi mest bekymret særligt inden for det professionelle segment," siger han blandt andet med henvisning til sports- og idrætsanlæg, hvor DLF-produkterne bliver brugt i stor stil.

Ifølge Truels Damsgaard kommer omkring halvdelen af DLF-omsætningen globalt fra salget til plænegræs.

DLF har også salg inden for grøntsagsfrø, men det er ligesom inden for landbruget et robust marked, vurderer Damsgaard.

Over for AgriWatch har Truels Damsgaard tidligere luftet, at ambitionen for dette regnskabsår, som afsluttet 30. juni, er en omsætning over 7 mia. kr. Og ifølge direktøren er det fortsat målet, selvom usikkerheden fra coronavirusset spiller ind på dette.

Ifølge DLF er det for tidligt at sige noget om coronavirus vil påvirke afregningsprisen til avlerne.

DLF er ejet af knap 3.000 danske landmænd. DLF har i fem af de sidste seks år betalt sine andelshavere over 14.000 kr. pr. hektar i udbytte.

DLF udpeger ny direktør for datterselskab

DLF-formand vil også have Crispr på menukortet

DLF-topchef tror på omsætning på 7 milliarder i år 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch