Landbrugsstyrelsen efter kritik fra L&F: Ingen sammenhæng mellem regler og svindelsager

Landbrug & Fødevarer kalder reglerne for projektstøtte for komplicerede og mener, at de er skyld i, at flere landmænd nu er mistænkt for at have svindlet med ansøgningen om støttemidler. Landbrugsstyrelsen afviser kritikken, men er dog åben for at se på reglerne.
Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix

Reglerne for projektstøtte er ikke for indviklede og ugennemskuelige. Det mener Landbrugsstyrelsen, som afviser kritik af reglerne på området fra Landbrug & Fødevarer.

Prøv AgriWatch gratis i tre uger!

"Reglerne kan være komplicerede, men vi mistænker ikke svig, hvis en landmand har sendt et forkert bilag ind til os. Vi laver kun politianmeldelser, når vi på det foreliggende grundlag får en rimelig mistanke om, at der er urigtige oplysninger, fortiede oplysninger eller givet vildledende oplysninger i sagen. Som ansøger har man pligt til at sikre sig, at de oplysninger, som gives til styrelsen, er rigtige. Vi forsøger altid at støtte vores kunder og for klare reglerne på bedst mulige måde," skriver Landbrugsstyrelsens vicedirektør Louise Piester i et skriftligt svar til Avisen Danmark.

Landbrugsorganisationen har været ude og efterlyse simplere regler for at ansøge om EU-støtte til miljøteknologi og moderniseringsstøtte til svine- og kvægstalde, da formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild over for JydskeVestkysten påpegede, at der kunne være en sammenhæng mellem komplicerede regler og sagen om muligt svindel med støttemidler i landbruget.

Formanden kalder det "dybt ulykkeligt", at vilkårene for at søge tilskuddene ifølge ham er ugennemskuelige for landmanden. Martin Merrild kritiserer især, at en handling gjort i god tro, pludselig kan vise sig at være ulovlig.

Avisen Danmark har gennem en aktindsigt kunnet fortælle, at Landbrugsstyrelsen genoptager 90 sager for at undersøge mulig svig, men vicedirektøren afviser, at det kan tolkes som et udtryk for, at reglerne er for kompliceret.

Hun henviser til, at styrelsen havde tolket en EU-regel om behandling af sager med mistanke om svigt forkert.

Landbrugsstyrelsen er dog ikke afvisende for forslag til, hvordan ansøgninger og regler om projektstøttemidler kan gøres mere enkle.

Hele sagen tog fart tilbage i marts, hvor 17 sager skulle undersøges for svig. Siden er antallet vokset, og Landbrugsstyrelsen har i alt overdraget 55 sager til politiet. Det er sket på opfordring fra Kammeradvokaten.

Landbrugsstyrelsen forventer kun enkelte tilbagebetalinger af støttekroner

Mælkeformand retter hård kritik mod myndigheds håndtering af mulige svindelsager 

Landbrugsstyrelsen har anmeldt 55 sager for mistanke om svig 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også