DI: Bidens politik om at købe amerikansk rammer Danmark

Biden fortsætter på nogle områder Trumps politik om at give USA førsteprioritet. Det er ærgerligt, mener DI.
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Joe Biden har fra mange sider fået ros for sine første 100 dage som præsident på grund af USA's indsats i forhold til corona og klima.

Men for danske virksomheder er han langtfra nogen frelser.

Sådan lyder det fra interesseorganisationen Dansk Industris chef i USA, Louis Funder, som er imod Bidens budskab om, at amerikanere først og fremmest skal købe amerikansk.

"Det kan jeg ikke lide, fordi i Danmark er vi en lille økonomi, og danske virksomheder er afhængige af, at de kan sælge deres produkter i udlandet," siger han.

I en tale, der blev holdt onsdag aften lokal tid, markerede Biden, at han torsdag har siddet i præsidentembedet i 100 dage.

I talen lød det blandt andet, at "USA er tilbage på sporet", og det skal ske på en måde, hvor USA på mange måder har førsteprioritet økonomisk.

"Amerikanske skattepenge skal bruges til at købe amerikanske produkter, som er lavet i USA og skaber amerikanske job," sagde Biden ifølge ABC News i talen.

Den besked er ifølge DI-chefen Louis Funder imidlertid en ærgerlig videreførelse af tidligere præsident Donald Trumps budskaber på samme område.

"Intentionerne i Buy American-budskabet kan selvfølgelig være sympatiske i forhold til et amerikansk publikum. Men det har en slagside, når man er en dansk virksomhed, som gerne vil sælge sine produkter i USA og byde ind på opgaver dér," siger Louis Funder.

Der findes allerede en række regler i USA, der ifølge Funder udgør "snubletråde" for danske virksomheder, som ønsker at komme ind på markedet.

Blandt andet stilles der krav om, at en vis andel et produkts værdi skal stamme fra USA.

Og i sammenhæng med andre regler betyder det, at flere især mindre virksomheder fravælger eller helt giver op på det amerikanske marked.

"Biden står jo foran at skulle lave nogle massive investeringer i blandt andet energi og den amerikanske infrastruktur. Men hvis man som dansk virksomhed vil byde ind på opgaverne, så skal man være til stede i USA, og man skal skabe lokale arbejdspladser," siger Louis Funder.

"Det afskærer danske virksomheder, som måske har en fantastisk teknologi, men som ikke er til stede i USA, fra at byde ind på opgaverne."

Arlas indtjening brager i vejret

Prisen på minkskind stiger igen på auktion

Sprøjteproducents ordrebog er blevet tykkere: Har ansat over 100 nye medarbejdere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også