Professor: Forsvarligt at have ladet flere minkbesætninger køre videre

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv kunne flere minkbesætninger i Danmark have kørt videre under skærpede forhold, lyder det fra forsker.
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

Det havde været forsvarligt at fortsætte med minkbesætninger i Danmark under skærpede forhold. Det slår forsker i risikovurderinger fast over for Berlingske.

Avisen har gennem en række artikler undersøgt hele argumentationen og dokumentationen bag aflivningerne. Her har flere eksperter bl.a. vurderet, at de pågældende data - der førte til beslutningen om at aflive alle mink i Danmark -  ikke dokumenterede en vaccinetrussel fra minkmutation.

Ifølge Lars Erik Larsen, der forsker i risikovurderinger på veterinærområdet og professor ved Københavns Universitet, var det ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv ikke nødvendigt at aflive alle mink i landet, men nødvendigt med tiltag i Nordjylland.

"Man kunne have nøjedes med Nordjylland. I hvert fald i første omgang – og så efterfølgende sat sig sammen med branchen, dyrlæger og eksperter for at diskutere, om der kunne laves en plan, som kunne redde avlstæver til fremtidig produktion. Det var, som om vi lige pludselig gik fra plan A til plan E. Jeg tror, at vi kunne have beholdt store reservoirer andre steder i Danmark," siger han til Berlingske.

Statens Serum Institut har ikke ønsket at medvirke i Berlingskes artikel.

Politikere og eksperter forstår ikke manglende adgang til minknotat

Virusforsker mener minkaflivninger skete på falsk grundlag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også