31 dyrlæger til Folketingets fødevareudvalg: Minkstrategien har spillet fallit

Den nuværende strategi, som skal stoppe smittespredningen blandt minkfarme, har slået fejl, skriver 31 dyrlæger i et brev til Folketingets fødevareudvalg. I stedet kommer de med et nyt forslag til en strategi.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Det offentliges strategi har fejlet. Det er ikke lykkedes at inddæmme smitten, som har spredt sig fra Nordjylland og ned gennem Jylland.

Sådan lyder konklusionen fra 31 dyrlæger, som har sendt et brev til Folketingets fødevareudvalg.

De har sendt en kras kritik afsted mod myndighedernes strategi for at inddæmme smitten. På nuværende tidspunkt har 128 minkfarme været smittet, og smitten har gennem de seneste uger gået ud over den nordjyske regions grænser, som smitten startede i.

"Det offentliges strategi har fejlet indtil nu, og det er ikke lykkedes at stoppe smitten sydpå i Jylland. Samtidigt er arbejdet med at aflive de ønskede farme fejlslagen og bliver udført langsomt og ineffektivt," står der i brevet.

"Vi kan ikke se, at den udmeldte strategi kan løse problemet, og er af den mening, at den har spillet fallit," står der videre i brevet.

Samlingen af dyrlæger har derudover vedlagt en række forslag til, hvordan de ser en mere optimal strategi udfolde sig.

Forslagene lyder:

  • Effektiv og hurtig smitteopsporing og straks aflivning af minkene på den smittede farm. Evt. aflivning af mink på nært liggende farme Personer inkl. familier fra den smittede farm går i 14 dages karantæne fra skole og andet erhverv
  • Øget smitte kontrol af dyr på farme i en zone omkring den smittede besætning samtidigt med at personale isoleres så godt som muligt.
  • Avlsdyr sikres fra de farme, som til dato har været smittede, og som nu har gennemlevet Covid-19 sygdommen. Disse farme fritestes efter endt klinisk udbrud.
  • Der skal gøres en øget indsats for at finde smittekilder og smitteveje oprettelse af en taskforce gruppe.

Samtidig køber de 31 dyrlæger ikke argumentet om risikoen for mutation. Mutationen er reel, men det samme sker blandt menneskelige smittebærere, står der i brevet.

På nuværende tidspunkt skal alle smittede besætninger og raske besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer aflives.

Indtil tirsdag aften måtte minkavlere ikke selv stå for aflivning og rengøring, men det har Fødevarestyrelsen nu givet lov til.

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, mener, at man med de nuværende tiltag kan aflive omkring 100.000 mink om dagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også