Klimatiltag inden for landbrug vil koste mindst 24,7 milliarder

Regeringens klimapartnerskaber har fremsat deres forslag til, hvordan Danmark skal nå 70 pct. reduktion af CO2-udledninger i 2030. Inden for fødevare- og landbrugssektoren udgør udgifterne inden for landbrug langt størstedelen af de forventede omkostninger.
Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Med formand Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, i spidsen har regeringens klimapartnerskab for fødevare og landbrug samt de 12 andre klimapartnerskaber fremsat deres forslag til klimatiltag, der skal sikre, at Danmark når sin klimamålsætning.

22 tiltag inden for fødevare- og landbrugssektoren bliver anbefalet fra erhvervsudvalget, hvor af 14 dækker landbruget. Og det bliver en omkostningsfuld affære, understreger partnerskabet om tiltagene, der for hele sektoren vil koste 25,6 mia. kr. i perioden 2021-2030.

For de 14 tiltag inden for landbrug er beløbet for udgifterne mindst 24,7 mia. kr.

Det viser den nye rapport 'Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren', der beskriver tiltagene, som skal medvirke, at sektoren lever op til sin del af målsætningen om at reducere Danmarks CO2-udledninger med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.

Seks effekter ikke udregnet

Ud af de 24,7 mia. kr., de 14 tiltag inden for landbrugssektoren vil koste, er knap 14 mia. kr. budgetteret til at være omkostninger for staten.

Det resterende beløb på 11,3 mia. kr. bliver en udgift, som landbruget selv skal dække. Det gælder tiltaget 'udbredelse af vedvarende energi til energiproduktion i landbruget.'

Omkostningerne står dog til at blive større, da effekten af seks af de 14 tiltags udgifter ikke har været mulig at beregne.

"Det skal noteres, at det ikke har været muligt at beregne effekt for alle tiltagene, ligesom det skal noteres, at tallene er forbundet med usikkerhed," skriver klimapartnerskabet i rapporten.

Et tiltag for biogas fra afgasning og avancerede biobrændstoffer vil ifølge partnerskabet give en indtægt på knap 500 mio. kr., hvorfor omkostninger til de 14 landbrugstiltag ikke overstiger 25 mia. kr.

Tæt på målsætning

Partnerskabet, der er bestående af repræsentanter fra blandt andet DLG, Seges, L&F, Danish Agro, Nature Energy, Mejeriforeningen, Arla og Daka, forventer, at de 22 tiltag vil reducere udledningerne af CO2 med 62 pct. i 2030.

Dog forventer partnerskabet, at en række af danske forskningstiltag på lang sigt yderligere vil reducere udledninger med op til 72 pct. Reducering på 62 pct. og 72 pct. svarer til henholdsvist 12,6 og 14,8 mio. ton CO2.

"Ved siden af kommer sektorens leverancer til den vedvarende energi, så der alt i alt i 2030 kan leveres et bidrag på 94 pct. Tiltagene tilskrives energisektoren, om end det er fødevare- og landbrugssektoren, som er forudsætningen for bidraget," fremgår det af rapporten.

Landbrugssektoren dækker 14 tiltag, mens akvakultur og skovbrug tilsammen dækker to tiltag, og forarbejdning og samfundet dækker tre hver.

De forskningstiltag, der skal reducere udledningerne på langt sigt, er inden for udvikling af græsprotein til foder og bioraffinering, Skyclean, der ved hjælp af pyrolyse skal gøre flybrændstof klimaneutralt, biofiltre til reduktion af metanudslip og stoffet 'X' til mindskning af metanudledning via fodertilsætningsstoffer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også