AgriWatch

L&F frygter konsekvenser ved CO2-afgift

Klimarådet har i en ny rapport anbefalet veje til at nå 70 pct. reduktion af drivhusgasser i Danmark de næste ti år. Rapporten fokuserer blandt andet på afgifters effekt, hvilket har fået L&F til at advare om, hvad høje CO2-afgifter kan betyde for dansk landbrug.

Foto: Pedersen Mikkel Berg/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Tab af konkurrencekraft, landmænd, der går konkurs samt færre arbejdspladser.

Det er nogle af de konsekvenser en CO2-afgift kan have for landbruget.

Det mener Landbrug & Fødevarer, der har sendt en meddelelse ud, efter Klimarådets nye rapport 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion' udkom mandag.

I rapporten skriver Klimarådet, at "afgiften vil i princippet også skulle omfatte landbrug, arealanvendelse og skov, som under ét betegnes jordbrugssektoren, og som i dag stort set ikke betaler for drivhusgasudledningerne."

Men ifølge Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, kan der være store konsekvenser ved en CO2-afgift.

"Hvis der pålægges en CO2-afgift på 1500 kr. pr. ton CO2, vil mange landmænd være tvunget til at dreje nøglen om. For en gennemsnitlig kvægbedrift vil det betyde en ekstra udgift om året på 2,5 mio. kr. Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Derfor giver det ingen mening at afvikle vores produktion – det vil både koste arbejdspladser, på samfundsøkonomien, og på den globale klimakonto," siger Martin Merrild i meddelelsen.

Enig i nogle tiltag

Formanden for L&F understreger, at organisationen sammen med Dansk Energi, Dansk Industri og Dansk Erhverv mener, at realiseringen af 70 pct. målsætningen skal ske uden tab af konkurrencekraft i dansk erhvervsliv.

Martin Merrild mener, at klimaftrykket vil stige, hvis landbrug flyttes ud af landet.

"Den danske animalske produktion er 50 pct. mere klimaeffektiv end animalsk produktion uden for EU. Hvis dansk landbrugsproduktion reduceres flyttes produktionen bare til andre lande. Ifølge Det Miljøøkonomiske Råd er den direkte lækagerate fra det danske landbrug 1,12. Det betyder, at den direkte effekt, hvis dansk landbrug udflyttes til udlandet, vil være, at det globale landbrugs klimaaftryk vil stige med 12 pct. Det er altså et udtryk for, at det globale klima faktuelt set har bedre gavn af, at man beholder landbruget her i Danmark," siger Martin Merrild i meddelelsen.

Landbrug & Fødevarer er dog også positivt stemt overfor nogle af rapportens punkter.

"Vi er enige i nogle af de tiltag som Klimarådet peger på, som udtagning af lavbundsjorde, bedre gødningsmanagement, en metanreducerende fodersammensætning og omlægning til produktion af græs og energipil," siger Martin Merrild.

Mere fra AgriWatch

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch