AgriWatch

Ejerkreds vil fordoble kapaciteten på biogasanlæg

Kommende retningslinjer for, hvilke afgrøder der må omsættes til biogas, har fået tre landmænd til at træffe beslutningen om at fordoble kapaciteten i deres biogasanlæg.

Foto: Louise Herrche Serup

Ejerkredsen bag Flemløse Biogasanlæg vil fordoble kapaciteten, så anlægget i fremtiden kan modtage 246 ton gylle på daglig basis.

Det fortæller Jørgen Stougaard, der er en ud af tre ejere af biogasanlægget, til Fyens Stiftstidende.

Udvidelsen skal optimere økonomien, men en anden hovedårsag er, at man om få år ikke længere må producere biogas af afgrøder, der ellers kunne være brugt til fødevarer eller foder.

"Vi vidste godt, da vi byggede anlægget, at 1. generationsafgrøder (afgrøder til foder og fødevarer, red. ) ville blive udfaset over de næste år, og derfor er vi også allerede i gang med at udfase dem her hos os. Men det kræver nogle flere tanke," siger Jørgen Stougaard til mediet.

Meldingen har vakt bekymring i lokalsamfundet, der frygter generne af transporten til og fra anlægget.

Frem mod 2024 skal mængden af energiafgrøder sænkes fra 12 til 4 pct., mens majs skal udfases i biogassen inden 2025, og det bliver en "voldsom og hård omstilling" for visse biogasanlæg ifølge formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh, som AgriWatch tidligere har beskrevet.

"Mange ejere af mindre biogasanlæg er helt afhængige af, at de kan bruge de her energiafgrøder - især majs. Ejerne tilpasser deres markplan og udbytte, så det passer til biogasanlægget, og derfor er det voldsomt, når man beslutter helt at stoppe brugen af sådan et input," siger Henrik Høegh til mediet.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Job

Seneste nyt fra FødevareWatch