Organisation: Politisk aftale kan presse de mindre biogasanlæg

En bred politisk aftale skal reducere produktionen af energiafgrøder, men det kommer til at presse de mindre biogasanlæg, advarer organisationen Biogas Danmark om.
Foto: Biogas Danmark / PR
Foto: Biogas Danmark / PR

Der venter en udfordrende tid for de mindre biogasanlæg, efter regeringen og flere partier indgik en aftale, hvor loftet for, hvor stor en andel af såkaldte energiafgrøder, der må anvendes til produktion af biogas, skal sænkes markant inden 2030.

Frem mod 2024 skal mængden af energiafgrøder sænkes fra 12 til 4 pct., mens majs skal udfases i biogassen inden 2025, og det bliver en "voldsom og hård omstilling" for visse biogasanlæg, siger formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh, til Landbrugsavisen.

"Mange ejere af mindre biogasanlæg er helt afhængige af, at de kan bruge de her energiafgrøder - især majs. Ejerne tilpasser deres markplan og udbytte, så det passer til biogasanlægget, og derfor er det voldsomt, når man beslutter helt at stoppe brugen af sådan et input," siger Henrik Høegh til mediet.

Udfasningen af majs begrundes af et klimahensyn, da biogas produceret på majs kan ende med at have et klimaaftryk på niveau med fossil naturgas ifølge en afgrødeanalyse foretaget af SDU og Seges.

Det er regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, der står bag aftalen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også