AgriWatch

Professor: 15-30 pct. af landbrugsjord skal udtages for at mindske iltsvind

For at forbedre vandmiljøet og modarbejde iltsvind i fjorde og sund er det nødvendigt at udtage 15-30 pct. af alt landbrugsjord i Danmark ifølge Stiig Markager, der er professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Foto: Jens Dresling

Selvom man fra politisk hold i flere årtier har forsøgt at forbedre vandmiljøet tilstand, er den kun blevet forværret siden 2011, og korrigerer man for udsving er kvælstofudledningen steget med 1377 tons om året siden da.

Således forklarer Stiig Markager, der er professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet i en artikel fra Ingeniøren.

Han fortæller, at det er afgørende, at Danmark får reduceret kvælstofudledningerne fra 61.000 tons i dag til 36.600 tons, hvilket svarer til 40 pct., og løsningen er udtagningen af lavbundsjorde.

"Vi skal simpelthen have taget landbrugsjorde ud af drift, og her snakker vi en skala, der hedder 15-30 procent. Det er lavbundsjord, men det er meget mere end det, man kalder lavbundsjorde i dag, hvor man har en grænse, der hedder, at hvis der er mere end 6 pct. kulstof i jorden, så betegnes det som lavbundsjorde," siger han.

Det vil ifølge Stiig Markager komme til at tage i omegnen af flere årtier, før vandmiljøernes tilstand forbedres. For fjordene vil det tage ca. 10-30 år, mens det for Østersøen vil tage op til 300 år.

Mere fra AgriWatch

Krenkerup Gods dropper økologien

I 2017 valgte Krenkerup Gods på Lolland at omlægge en del af planteavlen til økologisk drift, men nu bliver den beslutning dog rullet tilbage. "Hovedårsagen er, at der ikke er penge i det," lyder begrundelsen.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch