AgriWatch

Dansk mejerieksport faldt med milliardbeløb i coronaår

Salget af blandt andet dyre oste til udlandet drattede, da coronapandemien ramte. Det understreger nye tal.

Foto: Thise Mejeri

Salget af danske mejeriprodukter på udenlandsk territorium faldt med 1,2 mia. kr. i 2020 i forhold til året forinden.

Det skriver Mejeriforeningen med henvisning til nye tal fra Danmarks Statistik.

Eksporten af danske mejerivarer anløb sig i 2020 til 21 mia. kr. mod 19,8 mia. kr i 2019. Det største fald skete i underkategorierne mælkekonserves og smørprodukter, som begge faldt med 11 pct.

"Da mejerierne pludselig ikke kunne sælge de profitable produkter til foodservice-sektoren, som for eksempel de dyre oste til restauranter og hoteller, var de nødt til at fremstille andre produkter, som de bare ikke kunne få den samme pris for," siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Niels Ole Nielsen, i meddelelsen.

Foreningen skriver, at mejeriernes samlede eksportindtægt ellers er steget næsten hvert år de seneste 10 år.

Corona har ramt fødevareklyngens eksport

Torsdag kunne AgriWatch berette, at det første år siden nedlukningen 11. marts 2020 har kostet den danske fødevareklynge samlet 14-15 mia. kr. i tabte eksportindtægter.

Estimaetet er lavet af Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer. Ifølge ham har især salg af bedre udskæringer af kød, fisk og skaldyr til foodservice været ramt.

"Efter et svært første år med corona, så ser vi væsentligt mere lyst på år to. Vi havde håbet på, at fødevareklyngens eksport i 2020 ville være 180 mia. kr. Det nåede vi slet ikke, men hvis man kigger på år to med corona, altså fra i dag, så tror vi godt, vi kan nå op omkring det niveau," sagde Frank Øland til AgriWatch.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch