Danmarks største producent af økologiske svin lander bedste resultat i nyere tid

Efter et par år med beskedne resultater var 2020 et lukrativt år for den økologiske svineproducent Bertel Hestbjerg.
Foto: Peter Høyer/Watch Medier
Foto: Peter Høyer/Watch Medier

Gode tider kommer i bølger.

For Bertel Hestbjerg var 2020 i særdeleshed er godt år, når det kommer til hans selskab Hestbjerg Økologi.

Et nyt regnskab viser, at driftsresultatet for året endte på 14,8 mio. kr. mod 1,0 mio. kr. i 2019. Det er ny rekord for den vestjyske økolog, der i 2016 og 2017 havde et driftsresultat på 13,8 mio. kr.

"Priserne blev noget bedre end forventet. Jeg vurderede i foråret, at vi ville begynde at se et vendepunkt, men det er kravlet hurtigere op, end vi havde regnet med. Vi lukrerer også på et overudbud af økologiske planteprodukter, som har gjort, at foderet har været billigt. Samtidig er det bare gået godt i butikken, og der har ikke været udfald, så det har været meget tilfredsstillende," siger Bertel Hestbjerg til AgriWatch.

Årets resultat efter skat endte i 2020 på 12,8 mio. kr. mod 0,4 mio. kr. i 2019, mens bruttofortjenesten næsten blev fordoblet fra 16,5 mio. kr. i 2019 til 32,1 mio. kr.

"Vi har holdt fokus og holdt snuden i sporet. Der er ikke investeret i nye ting i 2020, og vi har optimeret på det, vi havde. I perioden 2015-2018 har vi opstartet produktion for nye sites med slagtegrise, og der har vi måttet erkende, at det tager år at få kørt ind, til det er helt optimeret. Det er slået igennem i 2020 og kører rigtig godt," siger svineproducenten.

I kølvandet på regnskabet betaler Bertel Hestbjerg et udbytte på 2,2 mio. kr., mens egenkapitalen vokser fra 57,8 mio. kr. i 2019 til 70,0 mio. kr. i 2020.

Hestbjerg Økologi har 28 heltidsbeskæftigede. Selskabet omfatter en produktion med 1450 økologiske søer og leverancer af omkring 26.000 slagtegrise samt salg af knap 5000 nyfravænnede grise.

"Der har ikke været ændringer i produktionen fra den ene ejendom til den anden i 2020. Vi har taget lidt mere jord ind grundet stigende miljøkrav, men overordnet er målsætningen, at vi fravænnet et fast antal grise hver 3. uge. Jo bedre søerne præsterer, jo færre søer har vi behov for," siger Bertel Hestbjerg.

Forventer godt år

I de seneste år før 2020 kørte Bertel Hestbjerg med resultater omkring nullet og også et år med underskud. Derfor vækker det begejstring, at priserne på økosvinene er nået til at vendepunkt.

"Det er dejligt, at priserne kommer op. Som producent kan man være spændt på, om det er en dal, når prisen går ned, eller om den kommer op igen. Der er ingen naturlov, så vi glæder os over, at der kommer endnu en top. I en tid, hvor forbrugerne spiser mindre kød, har det været dejligt at få bekræftet, at vi ikke er nede i dalen hele tiden," siger Bertel Hestbjerg.

Derfor forventer økoproducenten også, at der kan være udsigt til flere gode år.

"Når jeg kigger bagud, så kører priserne ofte i cykler på to-tre år gode år og to-tre dårlige år. Hvis det ikke bliver anderledes, så forventer jeg er fint år, hvor vi tror på, at resultaterne kan ligge næsten på niveau med 2020."

Corona påvirkede ikke

Bertel Hestbjerg leverer sine slagtesvin til Organic Pork, der blev oprindeligt stiftet som Impital Vinimport A/S i 2000.

I maj 2016 købte Karsten Deibjerg firmaet, der nu hed Euromeat, og i slutningen af 2018 kom Bertel Hestbjerg ind som medejer hvorefter selskabet skiftede navn til Organic Pork.

Virksomheden slagter 700 grise om ugen fra tre leverandører udover Bertel Hestbjerg. Organic Pork aftager de økologiske grise og får dem slagtet ved Hvidebæk Slagteri på Vestsjælland.

Ifølge Hestbjerg gav coronakrisen ikke problemer for afsætningen af kødet.

"Corona har tilsyneladende ikke påvirket os så meget, og et mindre salg til catering og foodservice er blevet opvejet af et godt detailsalg. Jeg synes ikke, det virker som om, at der er meget, der adskiller os fra Friland, og hvordan de sælger. Så vi har ikke været påvirket af corona på samme måde som mange andre brancher," siger Bertel Hestbjerg.

I 2018/19 fik Organic Pork en bruttofortjeneste på 3,17 mio. kr. og et overskud på 2,87 mio. kr. Selskabets balance tæller 28,6 mio. kr. med en egenkapital på 5,87 mio. kr.

Udskiftede genetik

I 2020 udskiftede Hestbjerg Økologi besætning på alle sine tre ejendomme med primært søer fra hollandske Topigs Norsvin.

"Det har været super tilfredsstillende med Topigs. Vi er gået frem på alle parametre som lavere dødelighed, tungere grise til fravænning, lavere dødelighed i slagtestalde, bedre tilvækst, lavere medicinforbrug og lavere foderforbrug. Jeg kan måske blive udfordret på, hvis jeg siger, at det 100 pct. skyldes genetikken, men skiftet har i hvert fald bevist, at det ikke var et dårligt valg," siger Bertel Hestbjerg.

Hestbjerg får genetikken fra Topigs Norsvin via selskabet Bovbjerg Genetics. Her har den økologisk slagtesvineproducent også en andel af firmaet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også