AgriWatch

Rapport peger på udledningseffekt ved omlægning til økologi

Afhængig af driftsgren kan der være en forskel på udledningen af drivhusgasser fra landbruget, hvis produktionen ændres til økologi, viser ny rapport.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Forskere fra Aarhus Universitet har i en ny rapport til Landbrugsstyrelsen estimeret effekten af omlægning til økologisk jordbrug på udledningerne af klimagasser i Danmark for udvalgte konventionelle og økologiske driftsgrene.

Ifølge forskerne fandt de en reduktion i emissionerne pr. hektar i Danmark på 775 kg CO2-ækv. (ækvivalenter) ved planteavl, 3.600 kg CO2-ækv. pr. ha ved kvægproduktion og 3.700 kg CO2-ækv. pr. ha ved svineproduktion, når ændringer i jordens kulstofpulje indregnes.

Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

"Et afgørende forhold er her, hvilke typer af konventionelle arealer, der omlægges til økologi. For eksempel har planteavl generelt markant lavere udledning end arealer med tilhørende husdyrproduktion. Vi fandt således, at 1/3 af de nye økologiske arealer med tilhørende mælkeproduktion var omlagt fra konventionel planteavl, hvilket bevirker, at udledningen stiger per hektar, modsat den generelle forskel mellem konventionel og økologisk mælkeproduktion," forklarer seniorforsker Troels Kristensen fra Institut for Agroøkologi.

V-formand havde ønsket sig en ensartet CO2-afgift

SF vil bruge EU-midler til pyrolyseanlæg

Klimarådet foreslår pisk og gulerod som model for udtagning af lavbundsjord 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch