V-formand havde ønsket sig en ensartet CO2-afgift

Uden plan for en ensartet CO2-afgift risikerer Danmark, at firmaer flytter i utryghed, siger Venstres formand.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Udspillet til en grøn skattereform fra regeringen indeholder ikke den ensartede CO2-afgift, som Venstre havde ønsket sig.

Det siger formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen.

"Det er en skuffelse. Vi havde alle sammen sat næsen op efter, at regeringen ville præsentere det, den lovede os for fire måneder siden. Nemlig en CO2-afgift," siger han.

Udspillet til en grøn skattereform, der skal give incitamenter til en betydelig forandring inden for udledningen af CO2 i Danmark, har fået mange hårde ord med på vejen ikke mindst fra regeringens støttepartier.

I sit udspil skriver regeringen, at man vil støtte grønne investeringer og øge energiafgifterne. Men at man ikke har en CO2-afgift endnu, da det vil være meget svært at gennemføre.

Ikke mindst fordi det ifølge regeringen vil være endog meget svært at beregne de enkelte virksomheders CO2-udledning.

En ensartet afgift på alle udledninger vil kræve en markant omlægning af det nuværende afgiftssystem, skriver regeringen.

"Det vil kræve et betydeligt udviklingsarbejde og implementeringstid - særligt for de sektorer, hvor det endnu ikke er muligt at lave en tilstrækkelig god beskatningsmodel for en CO2-afgift, der kan virke i praksis."

Selvom det er svært, så mener Jakob Ellemann-Jensen, at regeringen skulle have lagt sig i selen for som minimum at vise vejen til en CO2-afgift:

"Derfor sagde vi også allerede i juni, at vi skulle starte arbejdet. For ellers risikerer vi at lægge nogle trædesten ud, der peger i den forkerte retning CO2-udledningen har vi styr på i langt de fleste sektorer, så det er noget, man arbejder med," siger Jakob Ellemann-Jensen.

I stedet for en CO2-afgift peger regeringen på en betydelig stigning i energiafgifterne. Men der skeles ikke til, hvordan energien er produceret. Jakob Ellemann-Jensen mener da heller ikke, at det er vejen frem. Han peger entydigt på en CO2-afgift.

"Det er den retning, vi skal i, og det er mit indtryk, at regeringen også vil. Så lad os begynde. En ensartet CO2-afgift kan levere både grøn omstilling og job. Hvis ikke vi begynder på det, så risikerer vi, at virksomheder oplever, at de ikke ved, hvad der sker om eksempelvis fem år. Og derfor pakker deres grej og producerer i udlandet i stedet for," siger Jakob Ellemann-Jensen.

L&F roser regeringens fravalg af CO2-afgifter

Skatteminister: Tiden er ikke moden til CO2-afgift lige nu

Regeringen vil mangedoble energiafgiften for landbruget 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Jord og handler med landbrugsejendomme til en værdi på over 5 mio. kr registreres i listen, når de bliver tinglyst. | Foto: Aleksander Klug

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter