Medstifter af global anerkendt robotklynge vil danne landbrugspendant

Producenter af robotter, sensorer og andet intelligent teknologi inden for landbrugssektoren får til det nye år en ny klynge.
Klyngen hedder Maybe Robotics Club og udspringer fra selskabet Maybe Robotics. Formålet er at skabe et forum og bane vejen for partnerskaber mellem store og små virksomheder samt universiteter og andre videnscentre.
Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!
Og ambitionerne er store ifølge adm. direktør for Maybe Robotics, Bjarke Falk Nielsen, som indtager en ikke-uvant rolle som klyngestifter.
Han er en af personerne bag den fynske robotklynge Robocluster, der har gjort den danske robotbranche til en global storspiller og har været medudvikler af Lego Mindstorms.
"På den helt store klinge vil jeg gerne drive det så vidt, som vi gjorde med Robocluster og gøre Danmark til et foregangsland inden for intelligent teknologi. Om fem år skal vi nok være noget, som det vi kender her, fordi der er så massivt et fokus på området lige nu," siger Bjarke Falk Nielsen til AgriWatch.
Til klyngens første møde i februar 2021 sigter Bjarke Falk Nielsen at have 30 medlemmer. Inden for de næste tre år skal medlemstallet lyde på 50.
På nuværende tidspunkt har Maybe Robotics Club otte medlemmer i form af blandt andet Agco, Agrointelli, Farmbackup, Københavns Universitet og DTU.
Moden sektor
Ifølge Bjarke Falk Nielsen skyldes timingen, at den intelligente teknologi blandt robotterne, sensorerne mv. har opnået en modenhed og er kommet ud på markedet.
Han ser visse ligheder med robotbranchen, som var på samme stadie for godt ti år siden, hvilket betyder at næste skridt nu skal tages.

"Selskaberne har set behovet og vil udvikle mere sammen med andre. De fleste vil gerne gøre deres hoser grønne for hinanden og snakke med hinanden. Hvordan kan mine teknologier bruges med de store virksomheder?" spørger Bjarke Falk Nielsen retorisk.
Netværket skal blandt andet fremme udvikllingsprojekter mellem universiteterne og de private virksomheder. Samtidig vil der være arrangementer, hvor udefrakommende spillere kommer ind og fortæller om erfaringer.
Det er muligheder, som branchen efterspørger ifølge Bjarke Falk Nielsen, og det bliver samtidig en hjælp til virksomhederne til at blive en succes på globalt plan.
"Jeg forsøger at tage det bedste med fra mine tidligere erfaringer til denne klynge. Hvis der er noget, som robotklyngen er vokset af, så er det partnerskaber på tværs," siger Bjarke Falk Nielsen.
Maybe Robotics har også et etableret samarbejde med brancheforeningen Dansk Agroindustri.
Skabe nyt
Bjarke Falk Nielsen er selv opvokset på landet, og interessen for sektoren har siddet i ham siden dengang.
"Jeg har et urinstinkt og en interesse for at gøre landbruget mere rentabelt og gøre det til et bedre sted at være," siger han.
Da Bjarke Falk Nielsen trådte ud af Robocluster i 2018, skabte han samme år Maybe Robitics.
I første omgang blev det drevet som et netværk mellem Danmarks 20 største kommuner om, hvordan man brugte robotter til græsslåning.
Efter at Robocluster var blevet en succes, ville Bjarke Falk Nielsen prøve noget nyt.
"Jeg er af person glad for at bygge ting op. Jeg synes, at det er sjovere at starte ting op og se muligheder i teknologi. Der er et tomrum for det i landbrugssektoren, og det bliver sjovt at fylde ud," siger Bjarke Falk Nielsen.
Maybe Robotics kommer ikke til at hjælpe medlemmerne med at finde kapital endnu, men man vil forsøge at hente penge via Innovationsfonden.
Dog afviser Bjarke Falk Nielsen ikke, at det kan komme på tale i fremtiden.