AgriWatch

Nye beregninger: 500.000 hektar med græsprotein kan erstatte al sojaimport

Flere og flere aktører kaster sig over udviklingen af græsprotein som foder. Ifølge forskere kan Danmark blive selvforsynende med proteinfoder udvundet fra græs.

Foto: PR-foto Vestjyllands Andel

Danmark kan ifølge forskere fra Aarhus Universitet blive selvforsynende med proteinfoder udvundet fra græs.

Det skriver fagmediet Økologisk med henvisning til et nyt notat, som forskere på Aarhus Universitet har udleveret til Landbrugsstyrelsen.

I notatet peger forskerne på, at der med de kendte nuværende teknikker skal bruges en million hektar for at erstatte al sojaimport til brug i foder med dansk græs. Det arealkrav kan dog ifølge beregningerne blive halveret til 500.000 hektar, hvis det lykkes at optimere både dyrkning og raffineringsprocesser.

"Øget dyrkning af græs i stedet for enårige afgrøder som korn og majs vil reducere en lang række miljøproblemer i landbruget. Øget selvforsyning med protein vil derfor ikke kun være til fordel for miljøet i Sydamerika men i høj grad også i Danmark," siger seniorforsker og centerleder Uffe Jørgensen om notatet på Aarhus Universitets hjemmeside.

Den danske sojaimport er stærkt omdiskuteret i øjeblikket, fordi den ofte bliver dyrket med afskovning til følge. Danish Crown har meldt ud, at selskabet vil have 100 pct. certificeret soja i 2025, mens DLG og Danish Agro arbejder for 100 pct. verificeret - og altså ikke nødvendigvis certificeret - soja i 2025.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch