Professor efterlyser opdatering af EU-regler om genteknologi

EU-regler fra 2001 er med til at diktere, at ny teknologi ikke kan bidrage til en mere klimavenlig fødevareproduktion, mener professor fra Aarhus Universitet.
Foto: Federica Narancio/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Federica Narancio/AP/Ritzau Scanpix

"Vi befinder os altså i en situation, hvor vi reelt ikke kan bruge præcisionsforædling til at løse nogle af de problemer, vi står over for. Der er derfor stærkt brug for en opdatering af udsætningsdirektivet."

Sådan lyder det fra Henrik Brinch-Pederen, professor på institut for agroøkologi ved  Aarhus Universitet i et debatindlæg på Altinget.

Her problematiserer han, at EU-regler fra 2001 er med til at begrænse, at der kan bruges ny genteknologi i fødevareproduktionen herunder crispr-teknologien, som EU-domstolen mener er genmodificeret.

I den danske planteforædling har Sejet Planteforædling under DLG været en af de store fortalere for at kunne bruge teknologien.

Sejet: Crispr er en af vejene for landbruget

"Vi skal være klar, når man må bruge Crispr. Det bliver et race om, hvem der er først med brugen af Crispr i forædlingsarbejdet blandt andet. Vi skal være forberedt til at bruge teknologien og have sorter klar, som er lavet med Crispr, når godkendelsen kommer," sagde direktør i Sejet Planteforædling, Birger Eriksen, til AgriWatch i efteråret 2019.

DLG's planteforædling går tilbage på top- og bundlinje 

Topchef i frøkoncern om coronasituation: "Usikkerheden er dræbende"

Vestjyllands Andel vil kapitalisere på Arlas udfasning af GMO 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også