Rådgivere: Slagtegriseproducenter risikerer bøder grundet overproduktion

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten kan komme til at resultere i store bøder, da de overskrider grænser i eksisterende miljøgodkendelser ifølge Velas.
Foto: PR-foto Velas
Foto: PR-foto Velas

Høje noteringer har fået flere svineproducenter til at fede grisene lidt mere op, inden de sendes til slagteri.

Men for høj vægt på dyrene kan komme til at betyde bøder for producenterne ifølge Velas. Årsagen er, at vægten for nogle producenter betyder en overproduktion i forhold til miljøgodkendelsen for ejendommene.

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

"Som priserne er nu, er der god økonomi i at lave slagtesvinene større, end man har gjort tidligere. Den optimale slagtevægt ligger på 94 kg, og det betyder, at grisene skal have en afgangsvægt på 123 kg. Men rigtig mange miljøgodkendelser går til eksempelvis 107 kg eller 115 kg, og det giver producenterne en reel overproduktion," siger svinerådgiver i Velas Søren Andersen i meddelelsen.

Typisk foretager kommunerne tilsyn sidst på året, og bl.a. i gødningsregnskaberne vil overproduktionen vise sig, skriver Velas.

Kan blive dyrt

Den øgede afgangsvægt vil ifølge Rie Krukow, svinekonsulent hos Velas, kunne resultere i politianmeldelser og i sidste ende konfiskering af dækningsbidrag plus en bøde på yderligere 25 pct.

Velas påpeger risikoen via dette eksempel:

Hvis en slagtesvineproducent med eksempelvis ca. 2.000 stipladser har tilladelse til at producere grise i et vægtinterval på 30 til 107 kg levendevægt og ender med en afgangsvægt på 120 kg levendevægt per gris, vil det betyde en overproduktion på ca. 50 dyreenheder om året.

Det vil kunne resultere i et konfiskeret DB1 på ca. 320.000 kr. foruden en bøde på 25 pct. svarende til ca. 80.000 kr. – den samlede regning vil i givet fald beløbe sig til ca. 400.000 kr.

"Det springende punkt her er, at hvis man har en overproduktion, og man bliver dømt for det, så bliver man dømt for overproduktion i al den tid, den har fundet sted. I praksis betyder det, at myndighederne går baglæns gennem årene og beregner tilsvarende konfiskation af DB1 plus 25 pct. i bøde. Det kan blive meget dyrt for den enkelte producent på sigt," fortæller Rie Krukow i meddelelsen.

Ifølge Velas kan svineproducenterne løse problemet ved af få en ny miljøgodkendelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også