VKST-direktør: "Opkøb skal understøtte strategi om hård specialisering"

Selvom det er set, at rådgivningsvirksomheder køber mindre virksomheder op, er det ikke som udgangspunkt en del af strategien for den sjællandske rådgivningsvirksomhed VKST.
Foto: VKST / PR
Foto: VKST / PR

Fusionen er nu tre år gammel, og der er hentet mange synergier i rådgivningsfusionen VKST med base på Sjælland og Lolland-Falster. Fusionen var mellem foreningerne Gefion og Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

Rådgivningsselskabet kom ud af 2019 med et overskud på 2,1 mio. kr. og en omsætning på 189 mio. kr., fortæller direktør Mads Birk Kristoffersen til AgriWatch.

Dermed går selskabet en smule tilbage på toplinjen med omkring fem mio. kr., mens bundlinjen for 2018 lød på 3,7 mio. kr. og med en udlodning på 2,0 mio. kr.

I selskabets første år efter fusionen var omsætningen på 185 mio. kr. og et plus på 70.000 kr.

Og ifølge direktøren skyldes tilbagegangen i omsætningen, at VKST havde mindre aktivitet i den del af selskabet, som laver forsøg for gødnings- og planteværnsvirksomheder, mens omsætningen var stabil for rådgivningsdelen.

Når direktøren skal kigge tilbage på året, der gik, så nævner han særligt synergierne fra fusionen, som er en af de ting, der lykkes godt for selskabet.

"Vi har hentet fire millioner kroner på synergier på blandt andet it og ledelse om året. Det er mange penge over årene. Det der med at lave en fusion på en eftermiddag, er ikke noget, du gør i praksis," siger han.

Mads Birk tilføjer, at VKST blandt andet sparer en mio. kr. på it og licenser. De penge bliver geninvesteret i ny teknologi og it. Pengene, som er sparet på ledelse, går til flere specialerede stabsfunktioner, der skal understøtte virksomhedens mål.

"Vi kan blive bedre til at optimere butikken. Den store transformation er at gå fra generalist til specialist. Det investerer vi meget i. I dag sælger vi mere ledelsesrådgivning og rådgivning til fagområder," siger han.

Hvad er jeres udfordringer som virksomhed?

"Der bliver færre regnskaber. Det kan vi mærke. De landmænd, der er tilbage, har brug for noget andet. Vi prøver at udvikle nyt, og vi kan blive endnu dygtigere til det. Vi har en god størrelse til at kunne ansætte og tiltrække medarbejdere," siger Mads Birk.

Stramme budgetter

For 2020 er målet igen sorte tal, lyder det fra VKST-direktøren.

"Målet er små sorte tal. Vi går ikke efter at lave store sorte tal. Vi kører stramme budgetter. Vi prøver at opkræve det, som passer," siger Mads Birk og tilføjer, at der ikke var udlodning til medlemsforeningerne efter 2019.

Han tilføjer også, at det allerede nu står klart, at coronavirus kommer til at betyde noget for rådgivningsselskaberne og VKST, men hvor meget afhænger af, hvor lang tid coronakrisen varer.

De seneste år og i årene fremover er et af målene, at virksomhedens rådgivning skal være mere specialiseret.

"Vi arbejder konstant med en hård specialisering af rådgivning. De landmænd som er tilbage, skal have det rigtige hold. Vi arbejder meget med rekruttering og udvikling af rådgivere. En fusion er en måde at få etableret gode, faglige miljøer," mener VKST-direktøren, som dog tilføjer, at selskabet er privilegeret af gode ansøgere blandt andet på grund af beliggenheden tæt på hovedstaden.

Kan opkøb komme på tale?

"Opkøb skal understøtte strategi i hård specialisering. Vi får behov for at starte noget op til andre erhverv. Der vil vi give mere gas i fremtiden. Entreprenør, vognmænd og andre erhverv kan have gavn af rådgivning. Det kommer vi til at markedsføre mere hårdt," siger Mads Birk og tilføjer, at efteruddannelse fortsat er blandt de primære investeringer i årene, der kommer.

Konsolidering i markedet

Hvis man spørger Mads Birk til rådgivningssektoren, så mener han, at VKST har en passende størrelse i det spil.

"Vi omsætter med alle aktiviteter for 211 mio. kr., og vi skal have en vis størrelse, hvis man skal være specialiseret i rådgivning, men vi skal ikke være kæmpestore, " siger Mads Birk.

Han mener dog også, at der er plads til de mindre aktører, men det kommer helt an på strategien.

"At have en lille rådgivningsvirksomhed og mene, at man kan rådgive om alle områder er en vanskelig strategi at følge," siger Mads Birk.

Han tror på, at der over årene vil ske en yderligere konsolidering, hvor der stadig vil være plads til de helt små rådgivningsvirksomheder og private aktører.

"Det centrale er, at vi skal have et marked med konkurrence. Det er til landmandens gavn. Jeg mener ikke, at man skal lægge det hele sammen. Hvis der engang er 200 landmænd tilbage, kan de jo lægge det hele sammen. Men de kommende år er der behov for konkurrence," siger Mads Birk.

Hvor er VKST i den konsolidering?

"Vi er en solid virksomhed. I alt ligger vi på 211 mio. i omsætning og soliditetsgrad på 40 pct. Så økonomisk er vi en solid virksomhed. Vi er et sted, hvor en del af landmændene er velkonsoliderede og har mange muligheder," siger direktøren.

Men hvor står VKST i forhold til opkøb eller fusioner med andre landbrugsrådgivningsvirksomheder?

"Det betyder noget, at vi har rådgivning på to adresser med fuld kapacitetsudnyttelse af vores ejendomme. Hvis der kommer nogen og banker på døren, og vi kan se, at vi kan få gavn af det, vil vi da gå i dialog, ellers er det ikke centralt i strategien. Vi søger ikke aktivt fusioner. Vi har ikke et erklæret mål om at være størst. Vi vil gerne være skarpest, og derfor vil jeg gerne være del af et konkurrencemarked," siger Mads Birk.

VKST har cirka 280 fuldtidsansatte medarbejde.

Nordjysk rådgiver overvejer opkøb efter økonomisk fremgang

Sagro fik markant fremgang på bundlinjen

Digitalisering åbner nye jagtmarker for nordjysk rådgivningsvirksomhed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også