Svinesektoren skar den største skalp af landbrugets gæld i 2019

Gode afregningspriser for svineproducenterne havde den største medvirken til, at landbrugets gæld blev nedbragt med 8 mia. kr. i 2019. Driftsresultatet hos mælkeproducenter og planteavlere gik også frem fra året før.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

2019 var et år med stigende svinepriser, og det har sat sit præg på heltidsbedrifternes samlede gæld.

Den samlede gæld er således blevet 8 mia. kr. mindre i 2019, hvor æren for halvdelen af nedskrivelsen kan tildeles svinesektoren, viser en ny analyse fra Seges.

"Tiden med gode priser bliver brugt rigtig fornuftigt til at afvikle gæld. De har påbegyndt en møjsommelig men tiltrængt genopbygning af egenkapital efter et årti med ringe mulighed for at nedbringe gælden på grund af finanskrise, Ruslandsembargo og tørke. Men det tager tid, så der er brug for en længere periode med gode priser," siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, i en pressemeddelelse.

Indtjeningen i svinesektoren havde samtidig den største stigning i indtjeningen, som lød på 4 mio. kr. i gennemsnit.

Ifølge analysen er udbruddene af afrikansk svinepest i Asien hovedårsagen til fremgangen, men det er samtidig den største trussel for sektoren.

"Svineproducenterne er på den ene side begunstiget af gode afregningspriser og på den anden side truet af risikoen for afrikansk svinepest," siger Klaus Kaiser.

Mælkeproducenterne så også en fremgang i 2019 sammenlignet med 2018, som forbedrede driftsresultatet med 200.000 kr. i gennemsnit.

Planteavlerne oplevede samme tendens med et forbedret driftsresultat på omkring 470.000 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også