Vestfynsk landbrug satser på plus efter 2019: Kassekreditten vil gerne se et positivt flow

TH Agro med Torben Briand Thomsen i spidsen ser tilbage på et 2019, hvor svineproduktionen giver bedriften et plus på kontoen efter ti år unden at tjene penge.
Torben Briand Thomsen har været valgt til bestyrelse og repræsentantskabet i DLG i 24 år. | Foto: foto: Søren Svenstrup
Torben Briand Thomsen har været valgt til bestyrelse og repræsentantskabet i DLG i 24 år. | Foto: foto: Søren Svenstrup

De gunstige svinepriser smitter af på det vestfynske landbrug TH Agro, der driver planteavl på ca. 850 hektar og en opformeringsbesætning på 500 søer og salg af smågrise og polte.

Samtidig sætter priserne også sit præg på bundlinjen af bedriften, som ejes af DLG-næstformand og landmand Torben Briand Thomsen i ejerskab med tre andre. Oprindeligt startede Torben Thomsen selskabet med Hans Ole Hansen, som fortsat er bestyrelsesformand i selskabet.

For det forgangne år kan TH Agro formentlig se ind i et lille overskud, og de penge skal både gøre gavn i form af at nedbringe gæld og mindre investeringer i bedriftens svineproduktion.

"Vi har ikke puttet penge i staldene i 10 år. Vi har lavet nødtørftige investeringer, men kassekreditten vil gerne se et positivt flow," siger direktør i TH Agro, Torben Briand Thomsen til AgriWatch.

De positive resultater kom efter et år, som startede helt anderledes. Selv kalder Torben Thomsen første kvartal i 2019 for katastrofalt, mens tredje og fjerde kvartal gav gode penge af sig, som svinepriserne steg.

"Min forventning er, at vi kommer fornuftigt igennem med et plus for 2019. 2020 ser alt for godt ud på budget. Det er svinene, som trækker læsset. Men ikke så meget, som hvis vi havde haft 1500 søer," siger Torben Thomsen med henvisning til, at TH Agro over årene har skåret svineproduktionen ned og fokuseret mere på planteavl.

Det var en del af strategien for selskabet, der havde svært ved at se en fremtid for en svineproduktion med 1500 søer for bare tre år siden, mens priserne var lave.

"Fordi vores omsætning kommer med to tredjedele fra marken, står vi mere stabilt. Økonomien var gearet på svin, men nu må det tage den tid, det tager at tjene pengene hjem," siger direktøren.

Større fokus på markbrug

TH Agro har base i svineproduktionen med opformering af 500 søer, cirka 5000 polte og 8000 smågrise.

"Når vi kan sælge smågrisene som lige nu til gode priser, så har jeg svært ved at lave et dækningsbidrag på slagtesvin, men vi har muligheden og staldene til at skalere op på slagtesvin, hvis tiderne ændrer sig," siger Torben Thomsen.

Neddroslingen i svineproduktionen betød også, at bedriften gik fra 25 ansatte til i dag 10 ansatte.

"Vi lavede en strategi for tre år siden om at drosle ned på svin, fordi det ikke var rentabelt, men det kunne det godt have været i dag. I stedet vil vi skalere vi op på specialproduktion af spinat og frøgræs," forklarer direktøren.

TH Agros planteavl består derudover af raps, vårbyg og foderhvede og en produktion af brødhvede, som bedriften fik godkendt de sidste tre år.

Bedriften har også over tid ændret syn på maskinøkonomien, som nu prøver med operationel leasing i stedet for store millionkøb.

"Det giver mening for os med et landbrug, som ikke har tjent penge i ti år," siger Torben Thomsen.

Opkøb kan give mening

TH Agro ejer selv omkring 500 hektar af de ca. 800 hektar planteavl, og selvom direktøren ikke vil afvise opkøb af jord, så er han realistisk omkring, at mange i området står klar på spring, hvis noget bliver sat til salg.

"Hvis der kom et godt tilbud, så er vi er klar. De hektarer, vi investerer i, skal bare være rentable, og vi skal købe noget, som ligger tæt på vores eget jord," siger Torben Thomsen.

Han fortæller, at bedriften tidligere har drevet 1300 hektar, og det var tæt på at være i overkanten til en mejetærsker, fordi jorden og dermed driften var spredt ud på større afstande.

"Arrondering er en del af fremtiden, hvor vi kan få jorden få det samlet. Det er ikke muligt på Vestfyn nu, for folk står på nakken af hinanden, når der kommer noget til salg. Vi har været økonomisk trængte, så vi har ikke haft muligheden. Det kan være, at tiden kommer med tilskud til jordfordeling," forklarer Torben Thomsen.

Robotter er fremtiden

Netop i forhold til planteavlen gør han og bedriften sig også mange tanker om fremtiden. Og står det til Torben Thomsen byder fremtiden især på mere fokus på præcisionsjordbrug, som direktøren selv stiftede bekendtskab med i 1999.

Men selvom det er ikke er en nedskrevet strategi, kan fremtiden let komme til at gå i den retning.

"Jeg kan ikke vente med at komme i gang med robotter i marken. Det giver mening at have robot, og jeg er virkelig tændt på at prøve det, men det er en tvivlsom investering. Det vil være et sats for os, men vi vil gerne samarbejde," siger Torben Thomsen og fortæller, at TH Agro siden efteråret har forhandlet med Agrointelli om at teste en robot af på bedriften.

Det er særligt på i produktionen af spinat i TH Agro, at direktøren ser store muligheder, fordi robotten kan erstattet meget mekanisk og manuelt arbejde.

Men for TH Agro har det også vist sig, at en strategi ikke altid er ensbetydende med, hvordan bedriften også udvikler sig.

"I forhold til den strategi, vi lavede, da vi startede TH Agro, så er vi blevet banket tilbage, fordi vi ville have haft flere grise, end vi har i dag," siger han og tilføjer.

"Når vi får lidt ro på, så kommer vi til at arbejde med en fremtidig strategi. Vi har tit talt om økologisk planteavl og et økologisk sohold, men hver gang vi har regnet på det, så bliver vi ikke rigere af det. Og det har vist sig at være det rigtige indtil videre. Jeg tror, at vi er mere gearet til en specialproduktion end økologi," forklarer Torben Thomsen.

Opformeringen foregår på Bjarnegaard, som ejes af Torben Thomsens søn, mens drives af TH Agro. Sønnen Jens Briand Thomsen sidder også i bestyrelsen i TH Agro.

Kæmpelandbrug på Fyn sat til salg

Jutlander Bank: Unge landmænd forstår styrken i at afvikle gæld

Svineproducent udvider produktion for ni millioner med tanke på mere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også