Jutlander Bank: Unge landmænd forstår styrken i at afvikle gæld

Den nordjyske bank Jutlander Bank så i år sine udlån til landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri falde en smule sammenlignet med året før. Banken forventer betydelig afvikling af gæld i 2020, og især unge landmænd forstår alvoren ved at nedbringe gælden ifølge bankens direktør.
Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MORTEN PLESNER OG PETER HØYER

En gunstig økonomisk situation for danske landmænd vil blive afspejlet i gælden i 2020. Det vurderer, adm. direktør i Jutlander Bank, Per Sønderup.

Han peger især på den næste generation af landmænd, der har stort fokus på at få nedbragt deres gæld.

"Tidligere kunne man høre på mange landmænd, at det ikke betød så meget, hvor mange penge, de skyldte, men det er bestemt noget, der fylder i landbruget i dag. De unge landmænd er godt klar over, at hvis de virkelig skal være stærke i fremtiden, er det om at have så lille en gæld som muligt, det kan man tydeligt mærke på dem," siger Per Sønderup.

Med 11,1 pct. er kategorien landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri fortsat den sektor, som fylder mest blandt erhvervskunderne i Jutlander Bank. Dog er kategorien blevet mindre, idet udlånet er faldet med 1,6 procentpoint.

Det svarer til et samlet udlån på 2,3 mia. kr. ud af et udlån på 18,9 mia. kr., fremgår det af bankens seneste regnskab.

”Jeg tror, vi kommer til at se en betydelig afvikling af gæld i år, for hvis alt holder for landbruget, kommer de til at tjene langt flere penge i 2020 end i ’19, hvor der var fantastiske resultater, og selvfølgelig vil der også være plads til renovering og investering,”.

Kommer til at tjene penge

Per Sønderup vurderer, at det har stor betydning for landbruget, at renten for øjeblikket ikke er højere. Han forventer, at bankens landbrugskunder kommer til at tjene gode penge med pæne regnskaber på vej, da finansieringsudgifterne er små ifølge direktøren. 

Er der nogen landbrugstyper, der er hårdere ramt end andre?

”Nej, lige nu glæder vi os over, at det går så godt for landbruget, men der skal ikke meget til for at ændre på det, hvis der eksempelvis pludselig bliver konstateret svinepest, eller de politiske vinde ændrer sig ude i verden," siger Per Sønderup.

Usikkerhed om fremtid

På trods af, at virksomheden har skruet ned på udlånene i år, udelukker direktøren i Jutlander Bank ikke at lave nye lån i 2020. Dog kan bankens udlånsprocent komme til at falde yderligere, hvis landbrugets gode gænge fortsætter, vurderer direktøren.

”Vi tager stadig nye landbrug ind i den gode ende, men det kan være vi alligevel ser et fald i udlånsprocenten, for hvis de gode takter fortsætter i år, kommer landmændene til at få voldsomt mange penge ind," siger Per Sønderup.

Er der nogen grene, du gerne vil skrue op for?

”Nej, lige nu er det svinebønderne, der tjener de største penge, men det er så også typisk dem, der har den største gæld, for de har investeret i rigtig mange hektarer og bygninger."

Hvor store nedskrivninger har Jutlander Bank på landbrug?

"Vi har stadig nedskrivninger på landbrug, og tager stadig ekstra på solvensbehovet på grund af landbrug, det er vi nødt til, og vi lægger også ekstra til side, for lige pludselig kan der ske noget, som ændrer på landmændenes situation."

Jutlander Bank leverede i 2019 det bedste resultat i bankens historie. Bundlinjen er gået frem fra 221 mio. kr. efter skat til 375 mio. kr. i 2019. Især har salget af Sparinvest-aktier for omkring 80 mio. kr. hjulpet banken til den store fremgang.

Jutlander sænker udlån til landbrug 

Sparekasse øgede udlån til landbrug 

Ringkjøbing Landbobank fordobler nedskrivninger på udlån på grund af landbrug 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også