Investering i bæredygtige landbrugsbedrifter er "peanuts" for AP Pension

En analyse foretaget af Seges for AP Pensions 13 landbrugsejendomme skal gøre landbrugene mere bæredygtige. Selvom om investeringen ikke fylder meget for pensionsselskabet, er det en nødvendig investering, mener adm. direktør i AP Ejendomme.
Foto: PR-foto AP Pension, Logo: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
Foto: PR-foto AP Pension, Logo: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

Et større analysearbejde af i alt 13 landbrugsejendomme, som AP Pension via sit ejendomsselskab har investeret i, har været i gang hen over efteråret. Det skal gøre, at bedrifterne kan blive mere bæredygtige.

Nu er der sat gang i at lave de handlingsplaner, som i sidste ende skal gøre landbrugene mere bæredygtige målt på både økonomi, miljø og sociale forhold.

Hvornår handlingsplanerne skal sættes i gang, kan AP Pension ikke sige noget om endnu, men det er et arbejde, som har stor prioritet.

Adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson siger til AgriWatch, at arbejdet sker i tæt samarbejde med AP Pensions forpagtere, der drifter landbrugene.

"Vi har som absolut hjørnesten i AP Pension at være bæredygtige og vise samfundsansvar. Det gælder også i investeringerne, og det skal vi gøre som betydende institutionel investor, og vi mener, at det er med til at fremtidssikre dansk landbrug og vores forpagtere, som efter dette vil være opdaterede," siger Peter Olsson til AgriWatch.

Den bedste investering

Direktøren peger på, at bæredygtighed skal optimere ejendommene uanset hvilken type bæredygtighed, der er tale om.

"I vores investeringer vil vi være bæredygtige og vise samfundsansvar, og det gælder også for landbrug. Når vi laver investeringer i landbrug, så skal det være optimeret i forhold til bæredygtighed," siger Peter Olsson og tilføjer:

"Vi skal optimere bedrifterne mest muligt, for at de er den bedst mulige investering. Det er et samfundsansvar, men vi mener også, at vi ud fra et investeringsmæssigt perspektiv sikrer vores investeringer bedst ved, at de er mest muligt bæredygtige. De produkter, som skal afsættes fra landbruget, skal være bæredygtige for at være konkurrencedygtige," siger direktøren.

Før handlingsplanerne er sat i gang, er det ifølge Peter Olsson for tidligt at sige, hvad AP Pension har fået ud af opgaven, som Seges har stået for. Men han understreger, at såvel analyser og handlingsplaner sker i tæt samarbejde med forpagterne, der også har en holdning til, hvordan der skal arbejdes med bedrifterne.

Hvor stor en investering er der tale om for jeres side?

"Det er at betragte som en nødvendig og vigtig investering. Det er peanuts i forhold til de fordele, som både forpagterne og vi får ud af det," siger Peter Olsson.

Et godt værktøj

Seges har som nævnt lavet analyserne af bedrifterne og udarbejder handlingsplanerne. Ifølge økologichef ved Seges, Kirsten Holst, er det ti områder, som analysen kigger på. Og det er blandt andet data fra bedriften, som indgår i analysen, ligesom landmanden deltager i form af interviews.

Både analyser og handlingsplaner bidrager ifølge hende til, at bedrifterne kan udvikles bæredygtigt.

"Vi har sammen med landmænd set, at vi får et overblik over bedriften, som gør, at landmanden kan lave en udviklingsplan på bedriften. Landmanden kan arbejde med at udvikle sin bæredygtighed på flere bundlinjer," siger Kirsten Holst.

Hun tilføjer, at Seges over de sidste tre-fire år har lavet over 400 analyser af landbrugsejendomme, ligesom organisationen står for at uddanne private rådgivere i at analysere.

"Vi er glade for samarbejdet med AP Pension, og det passer godt ind i det arbejde, vi har gang i, og vi er åbne for andre opgaver," siger hun.

Landbrugschef i Danske Bank: "Investorer har en anden lommeregner" 

Sydbank mærker stigende interesse for landbruget fra udefrakommende investorer

AP Pension er køber af stort konkursramt kvægbrug 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også