Kommuner har svært ved at afvise udvidelser af svineproduktioner

De danske kommuner er nødt til at rette sig efter den lovgivning og det regelsæt, der er bestem på Christiansborg, hvilket gør det sværere at tage hensyn til omgivelserne. Det mener formand for Holbæk Kommunes Klima-og Miljøudvalg.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når en ansøgning om at udvide en svinebedrift lander på bordet hos de danske kommuner, er det blevet sværere at sige nej.

Det mener formand for Holbæk Kommunes Klima-og Miljøudvalg, John Harpsøe (DF), skriver TV2.

De vanskelige afvisninger er ifølge John Harpsøe under den forudsætning, at ansøgningen fra landmanden lever op til den gældende lovgivning, som er lavet af politikerne på Christiansborg.

Derfor er kommunalpolitikerne efter formandens mening "sat ud af spil", da de skal rette ind. Udmeldingen kommer efter, at en række borgere har klaget over potentielle helbredseffekter som konsekvens af at være nabo til en svinebedrift.

Af lovbemærkningerne fra 2017 om husdyrloven fremgår det, at det er miljø og fødevareministeriet, der så vidt muligt fastsætter regler om tålegrænser, drift, krav til placering med mere, hvilket medfører, at det bliver sværere at lave de såkaldte helhedsvurderinger, mener John Harpsøe.

Han fortæller til TV2, at kommunen har givet tilladelser, som den helst havde været fri for – og det er ifølge ham "op til flere".

John Harpsøe har sammen med kommunens borgmester gjort Folketingets Miljø og Fødevareudvalg opmærksom på problemet. Det samme gjorde borgmesteren i Skanderborg Kommune i juni.

Ny svinestald giver plads til tre gange så stor kapacitet 

Nye tal for svin: "Vi befinder os fortsat på meget høje niveauer"

Dansk forsvar mod svinepest står stærkt – ingen ved, om det holder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også