Bank til landmænd: "Kig nu på andre erhverv"

Fortidens mantra om, at man skal være en faglig dygtig landmand, er fortid. I stedet bør dagens landmænd være en dygtig virksomhedsleder. Sådan siger afdelingsdirektør for Landbrug Nord i Jyske Bank.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fremtidens landmænd skal være langt bedre til ledelse og kommunikation, end de skal være til at køre traktor eller kende den rigtige foderblanding. Sådan lyder det groft sagt fra en af de store banker på landbrugsområdet.

I dag bliver et landbrug nemlig opfattet som en virksomhed og typisk med flere ansatte. Derfor skal landmanden se sig selv som virksomhedsleder, lyder det fra Per Vinstrup, afdelingsdirektør i Landbrug Nord i Jyske Bank:

"Du skal gå fra at være faglig dygtig landmand til at være en dygtig virksomhedsejer. Du skal kunne lede, kommunikere og forhandle. De skal ikke vide, hvordan maskinen fungerer eller kunne styre den optimalt. Du skal kunne motivere ham, der står der. Lederen skal kunne motivere medarbejdere til at gøre det hurtigere, bedre, billigere, " siger Per Vinstrup.

Han mener, at mange landmænd bør kigge i retning af andre brancher i forhold til ledelse, strategi og ejerstruktur. Afdelingsdirektøren mener også, at det vil gøre det meget lettere at gennemføre generationsskifter og få investorer ind, men det vil også bevæge virksomheden hen mod de afkast, som er nødvendige.

"Selveje er meget indgroet. Vi skal selv eje det, vi har med at gøre. Det er ikke nødvendigt, og det ser vi også hos de unge. De har ikke et mål om at eje alle aktiverne selv. De vil lige så gerne leje sig ind eller få en medvinestor ind. Det kunne gøre det lettere at få kapital ind ude fra. Det afkast landbruget har præsteret siden finanskrisen og til nu har ikke været imponerende. Det har været på niveau med at købe en udlejningsejendom i landets store byer, " siger Per Vinstrup.

Egenkapital hos de ældre

Der er dog også en helt praktisk grund til, at kommende og nye landmænd skal vænne sig til fremtid uden ejerskab af alle aktiver. Kigger man på egenkapitalen samlet set, så er det de ældre landmænd, som sidder på dem. Derfor er det det næsten umuligt for unge landmænd at få finansieret ejendomsopkøb. At rejse den nødvendige egenkapital vil ofte være en umulig opgave.

Spørger man bankmanden, så er det dog også blevet betydeligt lettere for bankerne at tale med landbruget om strategi.

Det skyldes især det store behov for generationsskifte på mange bedrifter. Han opfordrer derfor både sine egne og andres kunder til at tage en snak med banken omkring fremtidsplaner.

"I landbruget er der ikke en gps for, hvor man skal hen. Man skal have afstemt det med sine finansielle partnere. Vi har det kort at trække og sige nej, men konkurrencesituationen gør det muligt, at man kan låne pengene et andet sted, " siger Per Vinstrup,som desværre ofte oplever kunder, som gerne vil låne penge til investeringer, som er medvirkende til, at de bliver for sårbare overfor enkeltstående hændelser så som tørke, faldende afregningspriser med mere.

Han opfordrer sine kunderne til at betale af på gælden og få styrket egenkapitalen, mens tid er, fordi landbruget er meget følsomt over for mange faktorer, som vil ramme erhvervet løbende. Det så man senest med tørken eller de faldende minkpriser.

Ifølge Per Vinstrup er bankerne altid lydhøre over for investeringer, som giver mening for at øge indtjeningen.

"Lad værre med at købe jord eller bygge nye stalde, som ikke bidrager til at tjene flere penge. Du skal have en sult til at tjene penge i stedet for at have vokseværk. Det er svært med en lille produktion, men der er også mange, som lavede en investering, men hvor bundlinjen kunne være større ved at optimere den eksisterende produktion," mener Per Vinstrup.

Når det er sagt så understreger Per Vinstrup, at både han og Jyske Bank tror på landbruget som et erhverv, men det er også vigtigt at forstå, at landbruget bliver vurderet på samme niveau og måde som alle andre erhverv, og den erkendelse er for nogle svær, mener bankmanden.

"Vi vil landbruget ligeså meget som vi vil andre erhverv. Problemet er, at andelen af landmænd der ikke lever op til disse krav, er langt større end i andre erhverv.

Stor nordjysk kvæggård solgt efter konkurs

Tørken kostede danske banker en kvart milliard

Banker strammer grebet om konkursramt minkbranche

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også