Enhedslisten efterlyser handling hos minister efter samråd om import af ubæredygtig soja

På et samråd fastslog fødevareminister Mogens Jensen, at han hurtigst muligt vil udfase importen af ubæredygtig soja fra Argentina, men det kommer ikke til at ske gennem bindende aftaler eller nationale forbud. Fødevareministeren vil gå gennem EU for at bekæmpe ubæredygtig sojaimport
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl savner handling fra fødevareminister Mogens Jensen (S), når det kommer til at få udfaset importen af soja til danske svin fra Argentina.

Det kom frem på et samråd torsdag, skriver Altinget.

Indkaldelsen til samrådet kommer efter, at mediet Danwatch har afdækket, hvordan brugen af pesticider på sojamarker gør den argentinske lokalbefolkning dødeligt kræftsyge. Børn er også fundet født med misdannelser.

Ministeren slog fast, at forholdene, som soja dyrkes under i Argentina, er "dybt uacceptabelt". Han kaldte det også en stor udfordring, men det var ikke nok for Christian Juhl. Han efterlyser nationale forbud eller pres på erhvervet for at indgå en bindende handlingsplan til afvikling af importen.

Her vil Mogens Jensen gå en anden vej og holder fast i, at den bedste løsning ligger i EU-samarbejdet.  Han henviser blandt andet til, at Danmark har meldt et forslag ind til EU-kommissionen om at indføre et krav om en EU-grænseværdi for pesticidrester i foder.

Ifølge Altinget annoncerede Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) for få dage siden en ny Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. Den består blandt andet af en række dagligvarekæder samt Danish Crown. Alliancen skal sætte mere fart i udviklingen hen mod, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt.

Fødevareminister vil gøre sojaimport bæredygtig efter sag om argentinske pesticider 

Kina godkender syv sojaanlæg i Argentina

Enhedslisten vil have 100.000 færre hektar landbrugsjord i Danmark  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også