AgriWatch

Enhedslisten vil have 100.000 færre hektar landbrugsjord i Danmark

Udtagning af landbrugsjord er på ønskelisten hos Enhedslisten, der netop har præsenteret sit bud på den kommende finanslov. Partiet vil bruge 400 mio. kr. på projektet.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Står det til Enhedslisten, skal der fra 2020 afsættes 400 mio. kr. til udtagning af landbrugsjord for at skabe mere plads til natur, skriver Altinget.

Målet handler dels om sænke CO2- udledningerne, men også at løse det som partiets miljøordfører Mai Villadsen kalder en "stor biodiversitetskrise".  

Det fremgår af forslaget, der er en del af Enhedslistens Finanslovsudspil, at 100.000 hektar landbrugsjord i alt skal udtaget, hvilket svarer til det areal, som Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer sidste år anbefalede. For at nå målet lagde organisationerne dengang op til, at et milliardbeløb skulle puttes ind i en jordfordelingsfond. De penge vil Enhedslisten bruge til at kompensere de landmænd, der må afgive deres arealer.

Overfor Altinget påpeger Mai Villadsen, at partiet regner med, at endnu mere landbrugsjord skal udtages med tiden. Hun forventer, at det bliver en del af de kommende klimahandlingsplaner.

"Det her er kun første skridt," siger ordføreren til Altinget.

Bred enighed på Christiansborg om grøn jordfordelingsaftale  

Minister: Pilotprojekter skal bane vejen for jordreform 

LA: Lad polske landmænd komme til Danmark i stedet for omvendt 

Mere fra AgriWatch

EU-lande langer ud efter storstilet pesticidplan

Ti EU-lande er gået på barrikaderne i kritik af køreplanen for EU’s halvering i brugen af kemiske pesticider inden 2030. Fra sidelinjen bakker Danmark også op om kritikken. ”Vi er nødt til at finde et balanceret kompromis,” sagde Rasmus Prehn (S).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch