Det siger politikerne om jordfordelingsaftale

Landbrugsordførerne fra partierne bag tørkepakken er glade for, at aftalen er på plads, og at det initiativ, som både skal skabe bedre landbrugsjord til landmanden og være til gavn for klimaet, er sat i gang.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Det er ikke nogen hemmelighed, at en ny model for multifunktionel jordfordeling har stået højt på flere landbrugsordførers liste.

Derfor har det også skabt glæde hos aftalepartierne bag tørkepakken, at de torsdag kunne indgå en ny politisk aftale til 150 mio. kr. med regeringen om en grøn jordfordeling.

"Det handler om at tænke flere hensyn sammen og gøre både landmænd, kommuner, naturen og klimaet til vindere. Landmanden tilbydes attraktiv landbrugsjord i bytte for, at han afgiver jord til klima, miljø, natur og udvikling i det åbne land. Jeg ser med optimisme på den nye måde at sammentænke flere formål på," siger Erling Bonnesen, fødevareordfører fra Venstre, i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen skal mindst tre af følgende nationale interesser, der gavner klimaet, miljøet, naturen, friluftslivet og landdistriktsudvikling tænkes ind i de projekter, som kommunerne kan ansøge om at få dækket udgifterne til.

Konkret er det kommunerne og eventuelt naturstyrelsen, der kan søge om fri multifunktionel jordfordeling til deres projekter, men det kræver, at der lokal opbakning til dem. Derudover skal de også bygge på frivillighed og forskellige interessenter, som lodsejere og landboforeninger skal inddrages i.

Hos Radikale Venstre er fødevareordfører, Zenia Stampe, meget tilfreds med, at aftalen har et stort fokus på den grønne omstilling.

"Danmark er et lille land, men vi har meget store ambitioner for klimaet, miljøet, naturen og landbruget. Hvis vi skal levere på alle delene, skal vi bruge Danmarks åbne arealer smartere. Nu er vi klar med brikkerne til et stort jordpuslespil, hvor landmandens interesser for at få jorden samlet og tænkes sammen med f.eks. landdistriktsudvikling, natur, biodiversitet og vandmiljø på én gang," siger hun i meddelelsen.

Også fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti, Orla Østerby, har kun rosende ord at tilføje. Han ser frem til, hvad kommunerne, landmændene og lokale kræfter kan få ud af de 150 mio. kr.

"Jeg håber, at både landbruget og andre organisationer vil tage godt imod den nye ordning til gavn for både natur og erhverv" siger Orla Østerby i pressemeddelesen.

Liberal Alliances fødevareordfører Alex Vanopslagh hæfter sig ved, at jordfordeling kan være en måde at sikre en bedre driftsøkonomi i landbruget.

Derfor føler han sig overbevist om, at mange landmænd vil benytte sig af muligheden for at bytte sig til bedre jord.

Også fødevareminister Mogens Jensen (S) er godt tilfreds med aftalen.

"Vi har sammen med regeringens støttepartier en målsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Her spiller landbruget en afgørende rolle, og netop jordfordeling, som muliggør udtagning af kulstofrig jord af drift, kan blive et vigtigt instrument til at nå vores ambitiøse mål. Aftalen skal sikre os praktiske erfaringer til det videre arbejde med en større jordreform, og nu kan vi komme i gang," siger han.

Merrild om jordfordeling: Efterlyser flere penge

Bred enighed på Christiansborg om grøn jordfordelingsaftale 

Minister forventer de første ansøgninger efter nytår 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også